Överlevande från jordbävningen fortfarande hemlösa
En överlevande går omkring i ruinerna och letar efter användbara saker. (China Photos/Getty Images)


Jordbävningen som drabbade Sichuan den 12 maj 2008 orsakade många dödsfall och rasade hus i Gansuprovinsen. Ett halvår har gått och de överlevande har inte fått så mycket hjälp. En boende i katastrofområdet berättade att de överlevande kommer att tvingas bo i tält i den kalla vintern.

I ett avlägset bergsområde föll ungefär 20 hus samman under jordbävningen. Det skulle kosta åtminstone 50 000 yuan att bygga upp ett hus igen. De överlevande kommer att behöva transportera allt material från ett mer bebyggt område.

En boende i Gansuprovinsen sade att han skulle kunna bygga upp sitt hem igen ifall han fick möjlighet att lösa ett lån på 30 000 yuan. Då skulle han emellertid förbinda sig att betala en ränta på drygt 2000 yuan utöver avbetalningen, vilket skulle bli en ekonomisk börda för honom. De är sex personer i familjen och de försörjer sig på att sälja kinesisk medicinutrustning. När försäljningspriset är bra tjänar han strax över 10 000 yuan på ett år, är det mindre bra tjänar han några tusen. Familjen har inte tillräckligt med pengar för att åka och handla bortom berget och de lever på hemodlad potatis.

Nu närmar sig vintern och dussintalet familjer har inte kunat bygga upp sina hus efter jordbävningen. De kan komma att tvingas till att övervintra i tält. De hoppas på fint väder.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/china/sichuan-earthquake-survivors-winter-tents-7338.html