Överklagande av fängelsedom mot aktivist för jordbävningsoffren gav inget resultat
Försvarsadvokaten Pu Zhiqiang intervjuas av utländsk media utanför domstolen i Chengdu. En anställd vid tyska konsulatet är också närvarande. (Foto från Chinese Human Rights Defenderds)


Trots rejäl polisnärvaro samlades mellan 50 och 100 aktivister den 9 juni utanför rättssalen där skribenten och miljöaktivisten Tan Zuoren inväntade förhandlingar i sin överklagan. 56-årige Tan har undersökt och efterforskat detaljer kring jordbävningskatastrofen i Sichuan 2008. 

Välkända aktivister som Ai Weiwei, Chen Yunfei och Zhang Xianchi var på plats. Både Chen och Zhang fördes bort av polis strax efter att de anlänt.

Chengdus mellanliggande domstol kom till ett snabbt beslut strax efter klockan 10 på morgonen. Det tog dem bara tio minuter att fastslå den tidigare domen mot Tan på 5 års fängelse och tre års indragna politiska rättigheter.

Förutom Tans försvarsadvokat Pu Zhiqiang fick även Tans fru, Wang Qinghua, närvara. Hans dotter, Li Chang, tilläts dock inte komma in i rättssalen utan fördes bort av polis när hon tog bilder utanför. Hon släpptes dock redan innan klockan 11. 

– Det här är en skam för kinesisk rättvisa. Det är mycket sorgligt. Det finns inget skäl att göra såhär och det är inte rätt, sammanfattade Pu i en intervju med flera utländska medier.

Han sade att domen och straffet var mycket tveksamt, baserat på falskt vittnesmål och medvetet missbruk av lagen. Rättsprocessen var inte öppen och följde inte korrekta procedurer, menade Pu.

Wang Qinghua, som var på plats i rättssalen, sade:
– Domen var vad jag hade väntat mig. Jag såg honom idag och han var i gott skick rent fysiskt. Ni kan alla vara lugna.”

Det fanns civilklädda poliser utanför rättssalen som hade som uppgift att driva bort personer som kommit för att stödja Tan. Vid ett tillfälle blev det en sammandrabbning.

En man vid namn Feng bevittnade händelserna utanför rättssalen.
– Det var många poliser idag, över hundra. De förde bort Chen Yunfei och två andra. Aktivister och människorättskämpar i Chengdu har kommit för att stödja Tan. Det fanns också många petitionärer som ville visa sitt stöd, över hundra personer. Tre eller fyra olika mediabolag intervjuade i direktsändning. Det tyska konsulatet skickade också en anställd för att tala med den åtalades advokat.

Tan har bedrivit omfattande efterforskningar, intervjuat många föräldrar till skolbarn som dog i jordbävningen och samlat in uppgifter om dem.

I februari förra året satte han samman ett dokument om de skolbarn som dog i sammanrasade skolbyggnader där han föreslog att man borde undersöka kvaliteten på de byggnader som rasade ihop under skalvet. Husen har kallats ”tofuhus” på grund av att de byggts så dåligt medan pengar som skulle gått till deras uppförande förskingrats av lokala ämbetsmän.

28 maj 2009 greps Tan, anklagad för ”omstörtande av statsmakten”.

Den 9 februari i år dömdes han till fem års fängelse och tre års indragna politiska rättigheter av samma domstol som idag fastslog domen. Den gången tog förhandlingarna mindre än fem minuter.

Rätten hävdade att anklagelserna mot Tan var legitima eftersom han skrivit en artikel till minne av offren för massakern på Himmelska fridens torg och publicerat den på sajten ”Fire of Liberty”. Han arbetade för frivillig blodgivning för den skalvdrabbade regionen strax innan tjugoårsjubiléet av massakern, vilket sågs som att föra andan från studentrörelsen vidare. Dessutom gav han en intervju i den av regimen avskydda radiokanalen Sound of Hope i samband med detta.

Domen baserades på påståenden om att Tans artikel förvred sanningen kring händelserna 1989, förtalade kommunistregimens hantering av situationen och att avsikten var att uppvigla till motstånd både hos inhemska och utländska grupper. 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/37152/