Överenskommelse antogs formellt på COP15
FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon och Danmarks statsminister Lars Lokke Rasmussen vid en presskonferens under klimatmötet i Köpenhamn på morgonen lördagen den 19 december, efter att en grupp av länder kommit överens om en klimatöverenskommelse, vilken väckte kraftiga reaktioner hos vissa utvecklingsländer. (Foto: AFP/Mads Nissen)


Den begränsade gruppen,  bestående av USA, Kina, Indien och Sydafrika, träffade en överenskommelse på fredagskvällen. Den godtogs formellt på lördagsmorgonen av parterna på FN:s klimatkonferens.

Målet, att jordens medeltemperatur inte ska få öka med mer än 2 grader står fast i den politiska överenskommelsen som USA, Kina, Indien och Sydafrika ingick på fredagskvällen. Men siffrorna, om vilka utsläppsminskningar som krävs för detta globalt, har strukits.

I överenskommelsen finns en metod för att verifiera minskningen av gaser som orsakar uppvärmningen. Det var ett krav från Washington eftersom Kina inte vill att någon ska övervaka detta i landet.

I-länderna ska redogöra för sina individuella mål och utvecklingsländerna för vilka åtgärder de ska vidta för att minska den globala uppvärmningen.

I överenskommelsen, som ryms på tre sidor, finns löften om att en fond ska upprättas för att kunna ge pengar till utvecklingsländerna för att de ska kunna anpassa sig till klimatförändringarnas effekter.

President Barack Obama sade att överenskommelsen är en grund för globala handlingar men att det finns mycket mer att göra. Xie Zhenhua, ansvarig för Kinas klimatdelegation, tyckte att ”alla borde vara glada”, enligt Reuters.

En talesman för EU sade till BBC News att det som överenskommits, ”ligger långt under våra förväntningar men det håller våra mål och ambitioner vid liv … Det var den enda överenskommelsen som kunde uppnås i Köpenhamn”.

På lördagens morgon hotade överläggningarna att helt rasa samman. Bolivia, Kuba, Sudan och Venezuela protesterade bittert mot överenskommelsen. Den var oacceptabel ansåg de eftersom den inte innehöll specificerade mål för att reducera växthusgaser.

Efter att mötet ajournerats, för att den danske statsministern som höll i mötet skulle kunna konferera med FN:s tjänstemän, fortsatte mötet.

Överenskommelsen som den begränsade gruppen länder antog under fredagskvällen godtogs formellt av parterna till FN:s ramkonvention om klimatförändringar (COP15) på lördagsmorgonen. Det återstår dock att se hur många av de 193 närvarande länderna som kommer att underteckna den.

Jag är nöjd. Vi har uppnått ett resultat. Nu behöva nationerna underteckna, och om de gör det, kommer de att stödja det som överenskommits. Detta kommer att gälla omedelbart, sade Lars Løkke Rasmussen, COP15:s ordförande och dansk statsminister.