Överdrivet våldsam med slarvigt slut


  • Titel: Death Race
  • Produktionsår: 2008
  • Produktionsland: USA
  • Regi: Paul W.S. Anderson Medverkande: Jason Statham, Joan Allen, Ian McShane, Tyrese Gibson m fl
  • Betyg: 2/5

1975 hade ”Death Race 2000” (Paul Bartel, USA) premiär. Detta är alltså en slags nyinspelning av den filmen. Originalet var fånigt överdrivet våldsam. Nyinspelningen är bara överdrivet våldsam. Och inte mycket mer.

Regissör Anderson har för det mesta regisserat TV-spelsadaptioner, vilket syns i filmen, där deltagarna i racet kör på ”power ups” (uppgraderingar), som ger deras bil olika egenskaper. Detta är nytt för nyinspelningen. En annan skillnad är att det är fångar som kör på en bana i ett fängelse, istället för superkändisar som kör genom hela USA. 

För att tala klarspråk: Paul W.S. Anderson är inte en duktig regissör. Hans filmer håller knappt ihop och varken karaktärer eller handling tillåts utvecklas som de ska. Lägger man till att hans senaste film, innan denna, ”Alien vs. 

Predator” (USA/Kanada/Tyskland/Tjeckien/Storbritannien, 2004) riktade in sig på en yngre publik, vilket gjorde att den knappt fick innehålla några blodiga scener (vilket blir lite konstigt för en uppföljare till extremt blodiga filmer), har man en riktigt kass film på halsen. Nu verkar han dock ha förstått sina begränsningar, och har således fläskat på ordentligt med blodigt och brutalt våld; man kan lugnt säga att denna film inte riktar sig till en yngre publik. 

Som vanligt har skådespelarna inte särskilt mycket utrymme att glänsa; den som lyckas göra det bästa av sin roll är Gibson, i rollen som Machine Gun Joe.

Handlingen är inte heller den särskilt mycket att tala om. Men för en gångs skull sticker inte Anderson under stolen med detta faktum, utan ger oss istället en snabb introduktion av alla karaktärerna innan han övergår till ett actionspektakel, som är underhållande på sitt sätt.

Anderson har alltså äntligen förstått sina begränsningar, och har regisserat därefter. Därför är denna film bättre än de flesta andra han gjort. Detta motiverar dock inte högre betyg än en tvåa. Absurt slarvigt regisserat slut.