Överbelastade sjukhus i Gaza
Palestinier bär på en sårad pojke till sjukhuset al-Shifa i Gaza City den 29 december, då två dog och ett 30-tal skadades efter israeliska attacker i Beit Lahia och Beit Hanun i norra Gazaområdet. (Foto: Yasser Saymeh/AFP)


Sjukhusen är överbelastade i Gaza efter att man tagit emot alla de som skadats i samband med striderna. På måndagen kunde en konvoj med sjukvårdsförnödenheter och sjukvårdspersonal från Röda Korset ta sig in i området och man hoppas på att fler konvojer ska få komma in för att kunna avlasta sjukhusen.

De hårt ansträngda sjukhusen saknar både medicin och personal. De senaste dagarnas israeliska attacker mot den Hamasstyrda Gazaremsan har enligt de senaste rapporterna dödat minst 360 personer och över tusen personer är i behov av sjukhusvård. Minst 52 av de dödade är civila enligt rapporter från AFP.

– Med alla de skadade som strömmat in nu, kan man helt enkelt inte ge den hjälp som behövs och läget är mycket kritsikt. Sjukvårdspersonalen har dessutom arbetat nonstop sedan striderna bröt ut och behöver nu lösas av, säger Christer Zettergren generalsekreterare i Röda Korset.

I konfliktområden är en av Röda Korsets huvuduppgifter att ge vård till de skadade och att övervaka och upplysa om den humanitära rätten. I alla lägen måste alla parter inblandade i konflikten respektera den humanitära rätten och ge de sjuka och skadade vård.

– I konflikter har man skyldigheter att skydda civila medborgare och medicinsk personal och denna humanitära rätt efterlevs inte just nu i Gaza, säger Christer Zettergren.

Enligt ICRC, Internationella Rödakorskommittén, är den humanitära situationen alarmerande. I en del kvarter håller dricksvattnet på att ta slut på grund av att vattenledningarna förstörts av bombningar men också av elavbrott.

Källa: Röda Korset