Överbefälhavare för libyska rebellerna dödad
Ledare för Libyens nationella övergångsråd, Mustafa Abdel Jalil, tillkännagav att de libyska rebellstyrkornas överbefälhavare, Abdel Fatah Younes, dödats på Tibesty Hotel i det libyska rebellfästet Benghazi den 28 juli. (Foto: Gianlugi Guercia/AFP/Getty Images)


Befälhavaren för de libyska rebellerna, som strider mot Gaddafi-trogna styrkor, dödades av lönnmördare på torsdagen, enligt rapporter i media.

Mustafa Abdel Jalil, ledaren för Libyens nationella övergångsråd, sade att general Abdel Fatah Younes skjutits till döds vid en presskonferens i det libyska rebellfästet Benghazi, rapporterade AFP.

Younes kallades tillbaka till Benghazi från fältet för att förhöras om hans familjs band till Gaddafi. Innan upproret startade i februari var han Gaddafis inrikesminister.

Jalil sade att det funnits rykten om att Younes tillfångatogs och dödades av rebellstyrkor.

-Jag ber er att avstå från att fästa avseende vid de rykten som Gaddafis styrkor försöker sprida i våra kretsar, sade han.

Efter att ha varit rankad som nummer två i Gaddafis regim förblev Younes en kontroversiell person i rebellernas krets eftersom en del ifrågasatte om han verkligen hade gått över till deras sida. När han anslöt sig till rebellerna sågs det som en avgörande skjuts framåt i striden mot Gaddafi.

Jalil sade att Younes var ”en av hjältarna i 17-februarirevolutionen”, enligt Al Jazeera, och syftade på en av de första protesterna mot Gaddafis styre, som följde på de protester som svepte genom andra arabländer.

Två av Younes medhjälpare, överste Muhammad Khamis och Nasir al-Madhkur, dödades också i torsdagens attack, rapporterade BBC.

Flera medierapporter pekade på att omständigheterna runt Younes död inte var klarlagda. Jalil sade inte om han hade dödats av Gaddafi-trogna krafter eller ej.

Rebellerna försöker bryta ett militärt dödläge efter nära sex månaders strider mot Gaddafiregimen.

Översatt från engelska