Över tusen kineser protesterade mot tv-master
Demonstranter som protesterar mot bygget av tv-master i Changcha håller upp banderoller med texter som ”Säg nej till strålning! Vägra bli den nya cancerbyn”. Tusen personer demonstrerade den 29 juli mot projektet. (Weibo.com)


Över tusen Changchabor i Hunanprovinsen gav sig ut på gatorna den 29 juli i 40 graders värme för att protestera mot de lokala myndigheternas planer på att bygga tv-master i ett tätbefolkat område i staden.

Projektet innebär att man kommer att bygga flera mediumfrekvensmaster på en liten kulle i Furongdistriktet i centrala Changcha. Masterna kommer att ligga mindre än 200 meter från närmsta hus. Myndigheterna svarade på protesterna genom att kalla dit kravallpolis som stoppade det hela.

Folk hade organiserat en kampanj på internet och demonstrerade på gatan för att stoppa planerna på mastbygget. De bar t-shirts med slagord som: ”Bygg masten, döda folket”, och höll upp banderoller med texten: ”Ingen rätt till liv! Tiotusentals människor ser fram emot att stoppa projektet!”

På internet satte man upp en kampanj för att rikta in sig på de specifika problemen med tv-masterna, snarare än att komma med mer omfattande politiska krav och därmed ge myndigheterna en ursäkt att slå tillbaka. ”Vi vill inte ha demokrati! Vi vill bara överleva”, kunde man läsa på materialet som aktivisterna hade gjort.

Det som demonstranterna huvudsakligen hävdar är att elektromagnetiska strålningen från masterna är skadlig för hälsan. Det är dock svårt att definitivt fastställa detta. Forskning kring ämnet har publicerats i vetenskapliga artiklar och säger att närhet till masterna kan påverka hälsan.  Australian Radiation Protection and Nuclear Safety Agency säger emellertid att det inte råder någon vetenskaplig konsensus att sådan strålning skulle påverka hälsan.

Oavsett hur det ligger till med vetenskapen var myndigheterna inte upplagda för att förhandla med demonstranterna. Istället tillkallade man kravallpolis. ”Vi fick ingen respons från myndigheterna, men fick istället känna på polisens makt och deras brutala varghundar”, stod det bland annat på deras sida på internet.

– Stadens myndigheter skickade ut flera hundra beväpnade poliser och specialpoliser och polishundar. Det blev en fysisk konfrontation. En äldre lokalbo misshandlades och fick ett brutet revben. En annan äldre person blödde från örat efter misshandel. Han var helt blodig. Han är fortfarande på sjukhus, sade en Changchabo, som gick med på att intervjuas om han fick vara anonym på grund av rädsla för repressalier.

Changchabon sade att de ”satt där tyst och satte upp banderoller” när polisen kom. Han sade att de kontaktade lokala medier men inga journalister hade skickats ut för att rapportera om händelsen.

Informationen om demonstrationen dök upp på Kinas största twitterliknande mikroblogg, Sina Weibo, men inga officiella medierapporter kom.

Protester som den
i Changcha äger rum hela tiden i Kina, och slås ofta ned våldsamt av myndigheterna. En demonstration ägde rum i maj i år i Kunming i Yunnanprovinsen mot planer på att bygga en ny kemisk fabrik. Tusentals Kunmingbor dök upp och möttes av våld från polisen, enligt rapporter.

Research av Ariel Tian. Skriven på engelska av Lu Chen.
Översatt från engelska.