Över 500 flygplan försenades av konstgjort snöoväder
Ett artificiellt framställt snöoväder drabbade Peking den 1 november.(ChinaFotoPress/Getty Images)


Kinesiska vetenskapsmän som mixtrade med vädret orsakade ett massivt snöfall över Peking under helgen, något som ledde till att 523 flygavgångar försenades och skapade stor ilska bland passagerare.

Pekings vädermodifikationskontor, BWMO, släppte lös säsongens första snöfall, en månad innan det vanligen kommer, genom att skjuta upp 186 kapslar med silverjodid i molnen, enligt Weather China.

Kapslarna avfyrades klockan 20.00 den 31 oktober och vid 11.25 dagen därpå var Peking täckt av snö.

Enlig statsstyrd media säger meteorologer att de senaste 50 årens statistik visar att snö tidigast har fallit den 29 november.

– Vi missar inget tillfälle att skapa konstgjord nederbörd, eftersom Peking lider av torka just nu, sade chefen för BWMO:s chef Zhang Qiang till Student News Daily.

Snöfallet blev en olägenhet för mer än 10 000 flygpassagerare på de 523 avgångar från Beijing Capital International Airport som försenades.

Förre vice VD:n på Google, Li Kaifu, väntade 17 timmar i boardingzonen på sin flight till Taipei, enligt Southern Metropolitan Daily. Han bloggade om upplevelsen på Sina.com:

”Jag trodde det skulle räcka att ta med två laptops på resan mellan Peking och Taipei, men jag räknade inte med att bli sittande i 11 timmar. Nu kan jag bara använda twitter på mobiltelefonen. Passagerarna hade massor av klagomål; vissa var så hungriga att de nästan svimmade, men jag tog det bara som en chans att gå ner i vikt. Jag hade inte ätit på nio timmar eller druckit vatten på tre timmar, men det var inget att göra åt. Luftkonditioneringen var förskräcklig. Den muttrande personalen hade inte ens energi nog att bli arg.”

Andra passagerare togs ombord på plan som inte lyfte på flera timmar.

Eftersom luften blev dålig på planen svimmade vissa passagerare och man var tvyngen att bära dem av planen. Senare började många kräva att bli avsläppta och vissa försökte ta sig ut ur planen för att komma tillbaka till terminalen. Jin, som flög från Peking till Shanghai, sade att passagerarna på hans plan var mycket upprörda och grälade med personalen.

Andra klagade på bristen på koordination mellan flygbolagen och vädermodifikationskontoret.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/24726/