Över 50 övervakningskameror borttagna från gata i Shanghai
Skärmdump visar några av de många kameror och tillhörande utrustning som installerats ovanför en vägkorsning i Shanghai. (Skärmdump från People.com / Epoch Times)


Dussintals kameror och tillhörande utrustning togs ner från en korsning i Shanghai-distriktet Baoshan i förra veckan

De 74 kamerorna hade installerats för att testa utrustningen, enligt Shanghai Baokang Electronics Company. Företaget gick ut och sade att man ägde dem efter att lokala medier hade rapporterat om de boendes klagomål, rapporterade Dongfang Daily.

Zhong Zhun, vd för Baokang, medgav för Dongfang Daily att företaget inte hade något officiellt godkännande för testning av kameror i Baoshan-distriktet, även om de lokala myndigheterna i staden Yangxing sade att de var medvetna om projektet.

Enligt Zhong hade företaget två experimentområden i korsningen, och forskare från Baokangs mjukvaruföretag, BaoSight, var stationerade vid nästa korsning på Keshan Road för att testa utrustningens stabilitet och prestanda. Han sade att endast 27 av enheterna var kameror, och resten var LED-lampor.

Zhong berättade för Dongfang Daily att offentlig information, såsom foton och fordonsdetaljer, varken lagrades eller vidarebefordras till trafikpolisen. Han tillade att Baokang inte hade vetat vilket kontor de skulle ansöka hos för att få ett skriftligt godkännande.

Händelsen diskuterades på nätet, och många hade kommentarer om de lagliga aspekterna. På mikrobloggen Sina Weibo skrev en användare: ”Kanske regeringen köpte för många, och så satte de bara upp allihop!”

En annan skrev: ” Vi övervakas överallt så fort vi lämnar hemmet.”

Internetanvändare kommenterade även om nyheten via China Gate. ”Det är någon som vill få provision på att ha köpt och installerat kameror,” sade en. ”Lokala tjänstemän installerar en massa saker för att de vill tjäna pengar, och det spelar ingen roll om det var nödvändigt.”

En annan nätanvändare sade: ”Oroa er inte, när smogen kommer kan ingen kamera filma någonting.”

Research av Hsin-Yi Lin

Översatt från engelska