Över 400 dödade i Ukraina sedan april
En demonstrant bredvid en ukrainsk flagga protesterar mot Rysslands president Vladimir Putin under hans besök i Wien på tisdagen. (Foto: AP Photo/Herwig Prammer)


Sammandrabbningarna i östra Ukraina har krävt 423 dödsoffer sedan mitten av april, enligt FN, rapporterar AP. Situationen har blivit värre och laglöshet och kriminalitet har brett ut sig.

Under natten till tisdagen bröt proryska separatister löftet om eldupphör, sade den ukrainska presidenten Petro Porosjenko. Separatister sköt ner en militärhelikopter varav nio människor omkom.

Ivan Simonovic berättade för FN:s säkerhetsråd att antalet dödsfall, bland militären och civila, är baserat på information från officiella källor.

De senaste händelserna
har fått den ukrainska presidenten Petro Porosjenko att överväga att häva vapenvilan som han utlyste under fredagen.

Separatisternas kränkningar mot de mänskliga rättigheterna har ökat och laglöshet och kriminalitet har brett ut sig. Även situationen för journalister är ”alarmerande”, sade Simonovic.

Bara under de senaste två veckorna har antalet ukrainare som flytt sina hem fördubblats till 15200, sade han.

Simonovic säger också att sjukhus i öst är överfyllda och underbemannade; ett tiotal sjukhus är stängda. Det börjar också bli brist på läkemedel och matpriserna har ökat kraftigt.

Samtidigt har det blivit svårare för företagen att driva sina verksamheter då det bland annat varit ”beväpnade attacker mot gruvföretag”, sade han.

Hälften av befolkningen i Donetsk har haft problem med tillgång till vatten, sade Simonovic.