Över 10 000 smittade av denguefeber i södra Kina
En bil sprutar desinfektionsmedel som ska får bort myggor, i Guangzhou, huvudstad i Guangdongprovinsen, i september 2014. (Screenshot/163.com)


I ett utbrott av denguefeber har mer än 10 743 människor smittats i Guangdongprovinsen i södra Kina. Denna siffra gäller till och med den 28 september, då för övrigt 777 nya fall rapporterades, enligt Guangdongs smittskyddsbyrå.

Det är nästan 16 gånger så många smittade som under samma period förra året. Mellan 600 och 900 nya fall rapporterades varje dag förra veckan, och 20 städer i Guangdong är nu drabbade av denguefeberutbrottet.

Hittills har tre dödsfall rapporterats, två i Guangdongs huvudstad Guangzhou, och ett i staden Foshan. Bara omkring tio procent av fallen klassas som allvarliga, och hälften av dessa är gamla människor, enligt Guangzhous smittskyddsbyrå.

Denguefeber är en tropisk sjukdom som smittar via myggbett. Symptomen är hög feber, smärta i muskler och leder, utslag, huvudvärk och blödningar, och kan leda till döden i de allvarligaste fallen, på grund av blodförlust och blodtrycksfall.

Guangzhou är hårdast drabbat, med 9 055 fall till och med den 28 september. För att kontrollera smittan har myndigheterna skickat ut team som åker från hus till hus och sprutar ut desinfektionsmedel som ska få bort myggorna.

Besprutningen har lett till viss irritation bland lokalbefolkningen. Somliga har kastat tegelstenar på besprutningsfordonen, enligt kinesisk media.

Tidigare år har kraftiga utbrott av denguefeber inträffat i oktober eller november, men i år kom det mycket tidigare enligt He Jianfeng, chef på institutet för förebyggande av epidemier på Guangdongs smittskyddsbyrå, enligt China Central Television.

Eftersom det inte finns några särskilda mediciner eller vaccin mot sjukdomen uppmanas invånarna helt enkelt att försöka få bort stillastående vatten varhelst de ser det. He Jianfeng sade att han hoppas se en vändpunkt eller inbromsning av epidemin i oktober.