Över 10 000 protesterade mot hanteringen av översvämning i Kina
10 000-tals demonstranter samlades framför staden Yuyaos myndighetsbyggnad den 15 oktober. På en banderoll som demonstranterna höll upp stod det: ”60-poängare Mao Hongfang, avgå.” (Weibo.com)


Efter att ha tillbringat en vecka i ett översvämningsdrabbat område utan att ha fått någon hjälp, gick boende i staden Yuyao i Zhejiangprovinsen på Kinas östkust ut på gatorna under de senaste dagarna för att visa sin ilska.

Partiets lokala myndigheter skickade då omkring 2 000 kravallpoliser för att få tyst på dem – fler än de som skickats till katastrofområdet för att rädda liv – vilket gjorde folket ännu argare.

De klev upp på polisbilas tak, slog sönder bussfönster och bände loss orden ”Tjäna folket” från en byggnad tillhörande kommunistpartiet.

– Det är tiotusentals människor här, och fler och fler kommer fortfarande för delta. Översvämningen här är fruktansvärd, men regeringen har inte gjort mycket, och de har dolt katastrofen. Så vi har kommit hit för att få en förklaring, sade Zheng, en invånare i staden, i en intervju med Epoch Times den 13 oktober.

Bara tre dagar tidigare hade stadens partisekreterare, Mao Hongfan, medverkat i en tv-intervju där han gav sig själv godkänt för sina insatser i katastrofområdet. ”Jag skryter inte, men jag agerade väldigt fort vad gäller den här tyfonvarningen… Jag ger mig själv 60 poäng för min humanitära hjälp”, sade Mao i intervjun.

Lokalborna verkade tycka att ett lägre betyg, kanske närmare noll, skulle vara mer passande. ”60-poängare Mao Hongfang, avgå”, stod det på en banderoll som några i folksamlingen bar på.

Dussintals människor höll upp sina mobiltelefoner och kameror för att dokumentera demonstrationen.

I flera dagar hade lokalbefolkningen klagat på att det inte fanns tillgång till mat och dryck.

– Det finns verkligen ingen mat, så folk kastade sig över det när en del mat skickades hit, sade Lu, invånare i Yuyao, i en telefonintervju.

Efter att tyfonen Fitow slagit till mot provinsen den 7 oktober hade 70 procent av Yuyao drabbats av översvämningar, med åtföljande trafikstockningar, utslagna kommunikationer och avsaknad av både vatten och elektricitet.

Lokalborna i Yuyao lade ut hundratals bilder på internet, både på demonstrationen och säkerhetsstyrkornas svar.

På en bild ser man en ung kvinna som trycker på ett sår på huvudet med en näsduk; blod rinner ned på armen och halsen. På en annan bild ser man en glasögonprydd, ung man med blod i pannan, förmodligen precis efter att ha blivit slagen av en polis.

Många av dessa bilder raderades senare från internet, och internetanvändare klagade på bristen av rapportering i kinesiska medier. Ingenting om demonstrationen kunde hittas när man sökte på Baidu (Kinas ledande sökmotor), enligt en internetanvändare.

Andra var upprörda över falsk medierapportering. I ett inslag på statliga Ningbo Television den 11 oktober sades: ”Neonljus syns nu överallt i Yuyao. Floden är stilla, och folks liv har återgått till det normala.”

Arga invånare spårade upp reportern och krossade fönsterrutorna i polisbilen som hon satt i.

Kravallpolisen mobiliserades den 15 oktober. Bilder visar hur de står uppradade med sina svarta uniformer, hjälmar och batonger, och tittar på den ilskna folksamlingen mellan sina sköldar.

Översatt från engelska.


Två tusen säkerhetspoliser och beväpnade poliser skickades till Yuyao för att få tyst på demonstranterna den 15 oktober. (Weibo.com)

Två tusen säkerhetspoliser och beväpnade poliser skickades till Yuyao för att få tyst på demonstranterna den 15 oktober. (Weibo.com)


En ung man blöder efter att ha misshandlats av polisen under demonstrationen i Yuyao den 15 oktober. (Weibo.com)

En ung man blöder efter att ha misshandlats av polisen under demonstrationen i Yuyao den 15 oktober. (Weibo.com)