Över 10 000 petitionärer kom till Peking inför nationaldagsfirandet
Stora faciliteter i Jiujingzhuang som rymmer tusentals personer används för att låsa in petitionärer. Dessutom har stora tält slagits upp för att sätta dem i "husarrest". 1 Juli 2011.


Över tio tusen rättssökande, eller petitionärer, har kommit från hela Kina till Peking inför kommunistpartiets nationaldag den 1 oktober, för att söka rättvisa vid det statliga kontoret för brev och besök. De flesta fall handlar om illegala markövertaganden och rivningar av bostäder. Polisen har satt upp vägspärrar för att stoppa petitionärerna och väldiga konvojer med fordon står redo att köra dem till särskilda häkten utanför staden.

Enligt Wen från Changsha i Hunanprovinsen, som länge drivit sitt fall, började de lokala myndigheterna gripa petitionärer i Changsha-området, och han beslöt att ändra sina planer och bege sig till Peking redan den 15 september. Han sade att det var stora folkmassor i området kring kontoret för brev och besök och att det var polisfordon överallt. Wen sade att hans hus revs mot hans vilja 2006 och att han gjort många resor för att driva sitt ärende, men att alla var förgäves.

En kvinna med efternamnet Li sade att fler än 10 000 petitionärer samlats vid kontoret för brev och besök i Peking den 27 september. Hon bekräftade även att hon sett många agenter från olika delar av landet, som har till uppgift att gripa petitionärerna och skicka tillbaka dem till sina hemstäder.

– Många petitionärer plockades upp och kördes hem till sina respektive hemstäder för att låsas in där. För tillfället saknas fortfarande 40 petitionärer från Changsha. Om de grips nu kommer de låsas in eller åtalas.

Li beklagade inte bara att petitionärernas fall inte löses, utan att de grips och låses in, helt utan hänsyn till deras ägodelar, frihet eller säkerhet.

Wu, från Peking sade att det finns många kontrollstationer på gatorna och att alla som misstänks för att vara petitionärer skickas till Jiujingzhuang, som är ett område där polisen har olika facilitieter för att hålla folk inlåsta.

Förutom att man hindrar petitionärerna från att utöva sina rättigheter att driva sin sak vill myndigheterna inte heller att de ska förstöra regimens nationaldagsfiranden.

Att gripa petitionärer har dessutom ekonomiska fördelar för myndigheterna i Peking, enligt Wu. De lokala myndighetsföreträdarna måste skicka ”gåvor” till Peking när petitionärer från deras område grips. En del tjänstemän i Peking tjänar tydligen stora pengar vid sådana här tillfällen, sade Wu.

Översatt från engelska