Oväntad medierapportering kring organdonationer i Kina
Demonstration i Tokyo den 13 september 2006, med en dramatisering av kinesiska regimens organskörd från Falun Gong-utövare. (Foto: Clearwisdom.net)


Med den 18:e nationella partikongressen i faggorna, då den kinesiska regimen utser nya ledare, skrev oväntat Beijing News nyligen en artikel om Kinas organtransplantationer. Enligt artikeln, som även spreds bland andra statliga kinesiska medier, väntar 1,5 miljoner patienter på organ varje år, men de senaste två åren har bara 200 donerat.

“Mellan 1999 och maj 2012 har 72 organdonationer genomförts i Shenzhen. De flesta av dem skedde efter att det nationella organdonationsprogrammet lanserades 2010. Detta är en bedrövlig siffra, framför allt med tanke på de 1,5 miljoner människor som väntar på matchande organ, och vars liv står på spel”, skrev Beijing News. Dessvärre nämns inte i artikeln antalet fångar som avrättats för sina organ och inte heller hur mycket den ”bedrövliga” siffran ökade på grund av avrättade fångar.

Trots att de statliga kinesiska medierna rapporterade i mars att Kina tänker upphöra med organskörd från fångar, berodde det inte på frågor som rör mänskliga rättigheter. Det handlade snarare om antalet infekterade organ, enligt New York Times som citerade Xinhua. I mars 2012 publicerade Epoch Times en artikel som citerade Legal Daily där vice hälsominister Huang Jiefu medgav att huvudkällan till organtransplantationerna är avrättade fångar, detta på grund av brist på organdonatorer.

Nu när partiet är inne i en känslig period, och vill bevara stabiliteten innan den 18:e partikongressen, är det synnerligen överraskande att nyheten om statistik kring organtransplantationer dyker upp i medierna. Men antalet transplantationer stämmer inte med tidigare uppgivna siffror om organskörd från avrättade fångar.

The World Organization to Investigate the Persecution of Falun Gong (WOIPFG) skriver i en rapport att antalet organtransplantationer i Kina ökade dramatiskt när kommunistpartiet började förfölja Falun Gong 1999.

Sedan förföljelsen 1999 har levertransplantationerna ökat. 1999 var antalet 118, år 2000 var det 254, år 2001 var det 486. 2003 hade antalet ökat till över 3000, vilket innebär att tillgången till organ har ökat sedan 1999, enligt WOIPFG-rapporten. Organisationen tar upp levertransplantationer som ett exempel, eftersom donatorn inte kan överleva utan detta organ.

Statistik från China Liver Transplant Registry visar att det skedde 9 911 levertransplantationer mellan 1 januari 2005 och 24 juni 2007. I övriga länder är väntetiden för en transplantation vanligtvis 2-3 år, men sjukhus i Kina påstod att man inom en eller två veckor kunde få fram ett matchande organ.

Sifforna i Beijing News artikel, och att andra medier tagit upp nyheten, kan få människor att fundera över vad detta innebär.

Kinaexperten Lan Shu i New York-baserade, främst kinesiskspråkiga New Tang Dynasty Television, sade i en telefonintervju att inför de starka internationella påtryckningarna och återkommande protesterna i Kina så har partiet sett till så att det kommer undan sitt ansvar.

– Ett tänkbart scenario är att kommunistsystemet fullständigt och slutgiltigt kollapsar. Ett annat är att den högsta ledningen offrar några av sina egna genom att låta dem bli syndabockar, sade Lan, och tillade att han hoppades på det förra alternativet.

Översatt från engelska.