Ovanligt många dödsfall i fästingburna sjukdomar i Kina
Fästingburna sjukdomar leder till många dödsfall i Kina. (Foto: André Karwath/Wikimedia Commons)


En fästingburen sjukdom har orsakat ovanligt många dödsfall i Henanprovinsen den här sommaren. Det är en mycket kraftig uppgång från förra året och fenomenet har lett till panik bland bönder, som i många fall stannat hemma från arbetet av rädsla för att smittas.

Sjukdomen heter HGA och enligt ett uttalande från Henans hälsodepartement den 8 september hade 557 personer i provinsen smittats och 18 dött av den sedan det första fallet upptäcktes i maj 2007.

China News Radio rapporterade den 6 september att tre personer i Penglai i Shandongprovinsen hade dött av den fästingburna sjukdomen.

Radio Free Asia ger dock andra och betydligt högre siffror. Zen, som bor i Shancheng-häradet i Henan sade att det bara sedan förra året varit över tusen fall bland lokalbefolkningen och att över 100 dött. Enligt Zen var alla som dött mellan 40 och 60 år gamla.

Shangchengs centrum för sjukdomskontroll vägrade att uppge några dödssiffror.

Shangcheng är ett område med väldigt mycket fästingar enligt Yang Fu, bychef för byn Nanchong, som talade med Beijing News.

Eftersom fästingarna sprids på fält och i teodlingar vågar bönderna inte arbeta, enligt Zen.

Zhao, som också bor i Nanchong, sade till Epoch Times att en av hennes svägerskor dog tidigare i år på grund av ett fästingbett.

– Vi tog henne till bydistriktets sjukhus, men hon dog efter att hon flyttats till häradssjukhuset. Karantänavdelningen har inte vidtagit några åtgärder än, sade hon.

Hon sade även att det varit många dödsfall i häradet.

– Fästingarna biter bönderna när de arbetar i skogen och på bondgårdarna. Sjukdomen dödar inte bara, den sprider sig även lätt från människa till människa.

En läkare vid namn Zhou från en klinik byn Xiamahe som också ligger i området sade till Epoch Times reporter att två personer dött av fästingbett i hans by förra året.

– Symptomen liknar förkylning och man får ont i kroppen. Området vid bettet svullnar och gör ont.

Enligt Zhou är det först på senare år som man haft problem med fästingar.

– Det är mycket kullar här och småkrypen är väldigt aktiva. Folk kommer i kontakt med dem när de arbetar på sina gårdar eller bland kullarna.

Beijing News citerade en ämbetsman från Fushanhäradet som sade att regimen undviker att publicera den här informationen eftersom man vill unvika social instabilitet.

En lyssnare som ringde in till China News Radio underkände dock det argumentet och sade att om regeringen inte mörkat problemet med fästingar hade man inte feldiagnosticerat hans mor, som läkarna trodde bara var förkyld.

Henans hälsodepartement beskriver de kliniska symptomen som feber och minskat antal blodplättar. HGA leder till kraftig minskning av vita blodkroppar och blodplättar, vilket kan leda till immunförsvarskollaps, organsvikt och i värsta fall döden.

Den 9 september hade HGA-fall rapporterats från 12 provinser och städer enligt Ming Pao Daily News. Störst chans att bli fästingbiten är det i områden med mycket kullar eller omkring vattenreservoarer.

Detaljer runt infektionsmekanismen för HGA är också fortfarande oklara.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/42495/