Ovanlig orkidéblomning
Blommande orkidéer i Botaniska Trädgården i Göteborg. (Foto: Barbro Plogander)


Orkidéer, dessa fascinerande och exotiska växter slår rekord i överdådig höstblomning i växthusen i Botaniska Trädgården i Göteborg. Det är en händelse som Botaniska tror sällan eller aldrig tidigare har inträffat.

I Sverige avtar dagsljuset för var dag sända fram till jul, men i Botaniska Trädgården i Göteborg lyser det i växthusen som om det var solen som sken. Det är inte bara lamporna som lyser utan också färgerna från blommande orkidéer.

Botaniska har cirka 1 500 orkidéer som är fördelade på tre avdelningar beroende på växternas olika krav på växtplats. Den stora blomsäsongen för dessa växter är i mars-april.

Botaniska meddelar nu via ett pressmeddelande att höstblomningen under de senaste åren har blivit allt överdådigare och i år slår den alla rekord. De skriver:

– Sällan eller aldrig har så många vackra orkidéer blommat så här års tidigare i Sverige.

Ute i den svenska naturen är det slutblommat för den här säsongen. Vi har i vårt land 44 arter av orkidéer, som till exempel Sankt Pers nycklar, Adam och Eva och guckuskon och alla orkidéer är fridlysta. Hos oss växer de i jorden men de flesta som vi har inomhus, växer oftast uppe i träd, då de växer fritt i naturen. Där lever de som epifyter.

Epifyter är inga parasiter utan får all sin näring genom regnvattnet som rinner längs trädstammen. Med sina luftrötter tar sig orkidén högre upp i trädet, de vill komma närmare ljuset. Uppe i trädkronan fläktar det och det tycker de om, så har du ett dragigt fönster kommer orkidén säkert att trivas där.

Orkidéer har under årmiljonerna anpassat sig, från den fuktmättade tropiska regnskogen till den saltstänkta havsstranden, från tundran i norr till den torra halvöknen i söder och till höga bergssluttningar.

Ja, orkidéer finns överallt. Det är världens artrikaste växtfamilj och de har en enorm variationsrikedom. Odlarna tar dessutom ständigt fram nya korsningar så variationen blir större och större. Varierar gör också blomdoften. En blomma kan fylla hela ens hem med väldoft.

Källa: Orkidéer, ICA bokförlag


En vit skönhet (Foto: Barbro Plogander)

En vit skönhet (Foto: Barbro Plogander)