Oväder drabbade trafikanterna
Nya oväder men mildare än stormen Per (Foto: AFP/Theo Heimann)


Ett nytt oväder var på gång in över södra Sverige under lördagskvällen och natten till söndagen, men inte alls av samma dignitet som stormen Per häromdagen.

Blötsnö och blåst drabbade dock både flyg- och färjetrafiken. Flera trafikolyckor inträffade.

Under lördagen fick räddningstjänsten i Skåne rycka ut till ett antal översvämningar i samband med ymnigt regnande, bland annat i Skurup, Sjöbo, Lund och Landskrona. Men framåt kvällen avtog regnandet och framgent handlade det mest om skurar.

En del vägar i Skåne fick stängas av tillfälligt efter att de översvämmats, bland annat Inre ringvägen i Malmö.

Något trafikkaos befarade man inte på SMHI i Norrköping.

– Nej, det blir ju plusgrader hela tiden i sydligaste delen av landet. Möjligen kan norra Västkusten råka ut för snö och regnblandad snö på söndagsmorgonen i samband med att vinden vänder till nordvästlig, säger Jonas Höglund, jourhavande meteorolog.

SMHI räknade med att det skulle kunna blåsa 20-25 meter i sekunden i byarna.

I Västsverige var det främst blötsnö som ställde till med problem.

Landvetter flygplats tvingades stänga helt under drygt en timme fram till 14.00 på lördagen eftersom snö i kombination med nollgradigt väder gjorde att planen inte kunde bromsa tillräckligt.

– Ett tiotal flygningar ställdes in eller fick omdirigeras under dagen, sade Marianne Smith, pressjour på flygplatsen till TT.

Rederiet Color Line ställde in sin färjetrafik på lördagskvällen mellan Strömstad och Norge.

Enligt Stena Lines informationschef Joakim Kenndal klarade rederiets färjor att gå i ovädret under lördagen. Däremot var det fortfarande oklart hur det skulle bli med nattens tur från Fredrikshamn till Göteborg och den första Danmarksfärjan från Göteborg på söndagsmorgonen. Enligt SMHI:s prognos kommer vinden att tillta över Västsverige under natten till söndagen.

I Valdemarsvik, där de centrala delarna översvämmades under fredagen, hade man till lördagen pumpat bort vattenmassorna. Vattennivåerna i Valdermarsviken är runt en meter högre än vanligt men de barriärer man byggt förväntas hålla, uppger lokala medier.

Flera trafikolyckor inträffade i Stockholm när vädret slog om och snöfallet tog fart på lördagskvällen.

– Alla trafikolyckor vi får in nu är halkolyckor, sade polisens länsvakthavande Marie-Louise Nilsson till TT klockan 21.

Vid två seriekrockar på Nynäsvägen, i södra Stockholm, var tio fordon inblandade. En person blev fastklämd sedan två personbilar krockat på Arningeleden vid Täby kyrkby norr om Stockholm.