Otrolig upptäckt bakom en värmepanna
En indiansk relik hittad i källaren av imgur.com-användaren 'mbasson' (Foto av användaren imgur.com)


Vad varje pojke, oavsett ålder, drömmer om, är att vara Indiana Jones och hitta den försvunna arken. Men om du någon gång skulle hitta en skatt och kanske även en som har historisk betydelse, vad skulle du göra med den?

Just ett sådant dilemma mötte en ung kanadensare nyligen.

Hans hundra år gamla hus hade byggts på en urgammal indiansk begravningsplats. Han hade aldrig tänkt så mycket på det tills han på grund av den kalla vintern (- 30 grader Celcius) en dag bestämde sig för att reparera sin gamla värmepanna i källaren och hittade ett föremål.

När han tog föremålet till stadens universitet identifierades det som ”tumi”, som ofta hittas i Centralamerika. Det var en ceremoniell kniv gjord av brons och den användes under ceremonier för att offra djur. Kniven användes vanligen också för att trepanera skallen, vilket innebär att borra ett hål i människans skalle för att bota sjukdomar i skallens inre regioner.

Vid en auktion skulle föremålet kunna säljas för cirka 5 000 dollar.

Men att tjäna en slant var inte hans första val. När han tog föremålet till muséet ville personalen låna det i några dagar för att utföra tester på det. Han föreslog då att man skulle ställa ut det så att även andra skulle sätta värde på det.

”Jag kan knappt tro det. Något som jag hittade är tillräckligt viktigt för  att ställas ut på ett museum”, sade han på Imgur.

Det är fortfarande oklart hur ”tumi” kom dit. Eftersom det är ett föremål från Centralamerika har det uppenbart inte samband med begravningsplatsen som huset byggdes på.

Översatt från engelska.