Oslos muslimer och judar samlades för fred
Rabbi Michael Melchior (näst längst till vänster i bild) var en av talarna utanför synagogan i Oslo lördagen 21 februari 2015. (Foto: Susanne W Lamm/ Epoch Times)


Runt 1300 personer bildade på lördagen en ”ring av fred” utanför synagogan i Oslo. Det var på initiativ av Oslos unga muslimer som vill visa stöd för judarna efter terrordåden i Köpenhamn förra veckan.

Attentatet mot synagogan i Köpenhamn den 14 februari genomfördes av en ung dansk med palestinsk påbrå. Oslos unga muslimer vill genom manifestationen vid synagogan i Oslo visa att händelserna i Köpenhamn inte representerar muslimer i allmänhet. 

De som talade på lördagskvällen gav åtskilliga exempel på att det inte bara är möjligt, utan att det genom historien har varit ett normaltillstånd med brödraskap och tolerans mellan muslimer och judar.

17-åriga Hajrad Asrhad, som var med och arrangerade sammankomsten, påpekade att alla muslimer alls inte ”uppfostras till att hata judar” som påstås ibland. Hon uppfostrades till att vara artig, att respektera folk och aldrig diskriminera på grund av religion.

– Det är orättvist att bli generaliserad och det är orättvist att bli ställd mot väggen som vi har blivit nu. Jag vill understryka att denna markering inte är en markering där muslimer säger ”förlåt” för attacken i Köpenhamn. Det är en markering för att visa att vi står tillsammans med er, sade hon.

Hopp för framtiden

Den dansk-norska rabbinen Michael Melchior deltog på begravningen för mannen som mördades vid synagogan i Köpenhamn. Han berättade att han träffade mannens far och berättade för honom om initiativet i Oslo.


Runt 1300 personer samlades utanför synagogan i Oslo på initiativ av stadens unga muslimer. (Foto: Susanne W Lamm/ Epoch Times)

Runt 1300 personer samlades utanför synagogan i Oslo på initiativ av stadens unga muslimer. (Foto: Susanne W Lamm/ Epoch Times)

– Pappan omfamnade mig och började gråta. Han sade till mig: ”Du måste säga till de där unga muslimerna i Norge att de har gett mig hopp. De har gett mig en mening med att fortsätta leva, och det kanske fanns en mening med min sons död”.

Den medmänskliga ringen runt synagogan på lördagkvällen har en historisk koppling. Vid ett tillfälle i historien skyddade en icke-troende familj profeten Muhammed genom att slå en ring runt honom, berättade Melchior, och det är samma ring som de unga muslimerna nu har slagit runt den judiska församlingen.

– Genom att göra en ring av vänskap, av kärlek och solidaritet, har ni brutit en ring av misstro, mord och våld, sade han.

Sida vid sida

En av dem som visade sitt stöd vid synagogan var Maather, som kom till Norge från Palestina för två år sedan. Hon vill säga världen att muslimer vill leva i fred med andra människor, och att de som kommer hit är inte terrorister. Hon vill leva sida vid sida med människor som inte är muslimer, säger hon. 

Palestina och Israel ligger i fejd i hemlandet, men här i Norge finner Maather ingen anledning till hat och konflikt mellan de båda folkgrupperna:

– Vi muslimer har inte något emot andra religioner. Vi har inget problem med andra människor som vill leva i fred med oss. Vi kom hit för att vi inte kan leva i vårt land. Där nere är det ett problem, men här är det inget problem.

Norge är ett tryggt ställe för Maather att bo i.

 – Här bor fredliga människor. Vi jobbar tillsammans och går till skolan tillsammans. Vi respekterar och accepterar varandra. Det är så bra för mig!


Maather från Palestina vill visa att muslimer är fredliga människor. (Foto: Susanne W Lamm/ Epoch Times)

Maather från Palestina vill visa att muslimer är fredliga människor. (Foto: Susanne W Lamm/ Epoch Times)