Osäkert läge i Jemen - presidenten till Saudiarabien
Bilden, tagen den 4 juni 2011, visar skadorna på moskén efter attacken inne på Jemens president Ali Abdullahs inhägnade område i Sanaa. (Foto: STR/AFP/Getty Images)


Skaror av demonstranter samlades på söndagen för att fira att Jemens president Ali Abdullah lämnade landet för att genomgå en medicinsk behandling i Saudiarabien. Det är dock oklart om presidenten kommer att återvända till det land han har styrt i 33 år.

Presidenten sårades under ett raketanfall mot en moské under fredagsbönen och reste till Riyadh för medicinsk behandling. Han har genomgått en lyckad operation för att avlägsna splitter från explosionen, rapporterade Associated Press (AP) som citerar anonyma sjukhusanställda.

Nyheten att Ali Abdullah lämnat landet bekräftades först på söndagen, vilket startade ett omfattande firande på Change Square i huvudstaden Sanaa, där tusentals demonstranter har slagit läger i månader.

Oroligheterna som har skakat landet i nästan tre månader har nu nära nog nått gränsen för inbördeskrig. Stamgrupper från landets landsbygdsområden har nyligen anslutit sig till aktivisterna från oppositionen vilket har orsakat en snabb upptrappning av konflikten.

Analytiker tror att Ali Abdullahs avfärd under en kritisk fas, kan ha försvagat hans position.

– Jag är säker på att Ali Abdullah inte kommer tillbaka till Jemen, sade Abdul Ghani al-Iryani, som är politisk analytiker i Jemen i en kommentar till Christian Science Monitor.

Vice president Abed Rabbo Mansour Hadi har utsetts till tillförordnad president, sade vice informationsminister Abdu al-Janadi, och tillade att Ali Abdullah ska återvända som president inom en snar framtid.

Presidenten har behållit ett stödnätverk i Jemen. Viktiga medlemmar i hans familj har stannat kvar på mäktiga positioner, bland annat sonen Ahmad, som är befälhavare för elitförbandet republikanska gardet.

Men de står inför militära utmaningar. Nästan ända sedan protesterna inleddes i mars har Shejk Sadeq al-Ahmar, ledaren av Jemen mäktiga stamfederation Hashid, förklarat sitt stöd för oppositionsgrupper som vill störta Ali Abdullahs regering.

Trots detta har inga krigare från federationen blandat sig i konflikten förrän förra veckan då styrkor allierade med Ali Abdullah attackerade al-Ahmars residens i Sanaa.

Detta ledde till en rad våldsamma sammanstötningar som kulminerade i en raketattack mot moskén i fredags. I attacken dödades elva människor och fem tjänstemän skadades allvarligt.

Ali Abdullah skyllde attacken på stamgrupper men Al-Ahmar har förnekat all inblandning.

Översatt från engelska.