Osäkert inför nyvalet i Turkiet på söndag
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan talar vid en ceremoni för att fira republikens 92-årsdag den 29 oktober. (Foto: Adem Altan/Getty Image)


På söndag går Turkiet återigen till valurnorna efter en alltmer våldsam valrörelse.

I det förra valet i juni backade den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogans regeringsparti AKP och det pro-kurdiska HDP fick mandat i parlamentet. Sedan dess har spänningarna och våldet trappats upp.

Erdogan anklagas för att bli mer och mer diktatorisk, och han har planer på att ändra grundlagen för att ge presidentämbetet ännu mer makt för att kunna fortsätta styra landet, skriver SVT.

I Ankara fortsätter han, trots kritiska röster, att bygga på sitt presidentpalats som med sina 1150 rum ska bli 30 gånger större än Vita huset, skriver Aftonbladet.

Men valet i juni visade att turkarna inte var med på noterna, och AKP berövades egen majoritet. Oppositionsledaren Kemal Kılıçdaroğlu, som leder kemalistpartiet menar att premiärministern, Davutoğlu försökt upprätta en koalition för att rädda landet men Erdogan har blockerat den möjligheten.

Prokurdisk ledare varnar för inbördeskrig i Turkiet

Om inte Erdogan får det resultat han vill ha kommer han att tvinga fram ett val till, säger en turkisk man som ändå tänker rösta på HDP som han anser ser till de svagas rättigheter och frihet.