OS-facklan fick släckas i Paris
Demonstration till stöd för Tibet vid Eiffeltornet i Paris i samband med att OS-facklan fördes genom staden under ett stort säkerhetspådrag. (Foto: Bertrand Langlois/AFP/Getty Images)


Den olympiska facklan har skapat omfattande protester i Paris, där den fick släckas i dag, och i London. San Fransisco som är nästa anhalt höjer nu säkerheten inför dess ankomst.

Facklan ska ha släckts tre, eller möjligen fyra, gånger på sin färd genom Paris på måndagen, innan den togs ombord på en buss som körde den till fackelstafettens mål.

Paris borgmästare Bertrand Delanoe ställde in en ceremoni för OS-facklan strax efter att ledamöter i stadsfullmäktige från det Gröna partiet hängt upp en tibetansk flagga. På stadshuset hände också en banderoll med text till stöd för de mänskliga rättigheterna.

Säkerhetspersonal släckte facklan efter störningar från demonstranter som protesterade mot Kinas attacker i Tibet.

En medlem i det franska Gröna partiet fördes bort av polis efter att ha försökt ta facklan från den första av de 80 löparna, tidigare världsmästarinnan på 400 meter häck, Stephanie Diagana.

Flera hundra demonstranter med banderoller hade samlats på Trocaderoesplanaden, på andra sidan floden Seine från Eiffeltornet sett, där facklan fördes fram 10.35, uppger Reuters.


Reportrar utan gränser vecklade ut en banderoll på vilken de olympiska ringarna ersatts av handbojor. (Foto: Mike Clarke/AFP/Getty Images)

Reportrar utan gränser vecklade ut en banderoll på vilken de olympiska ringarna ersatts av handbojor. (Foto: Mike Clarke/AFP/Getty Images)

Drygt 3 000 poliser, vissa på rullskridskor, fanns utposterade längs den 28-kilometer långa fackelstafetten genom Paris. Den gick från Charletystadion till stadens södra delar, dit den skulle anlända klockan 15.

“Bojkotta kinesiska varor” och “Rädda Tibet” stod de på vissa av demonstranternas banderoller. Poliser i kravallutrustning övervakade och barriärer hindrade dem att komma nära fackellöparna.

– Vi gör vårt bästa men det krävs hela världen för att sätta press på Kina och hjälpa till att föra demokrati och mänskliga rättigheter till Tibet, sade Phurb Dolker, 21-årig tibetansk flykting till Reuters.

I söndags försökte tusentals demonstranter viftande med tibetanska flaggor och skrikande “Skäms Kina” störa facklans väg genom London, på den brittiska delen av det som Peking kallar den ”harmonisk resan”.

Polisen arresterade där 37 demonstranter efter att folkmassor upprepade gånger stört fackelloppet.

Efter Paris flygs facklan till Amerika. Där kommer den att föras genom San Fransisco i USA på onsdag och Buenos Aires i Argentina på fredag.

San Fransisco förbereder facklans ankomst genom att postera ut flera hundra poliser längs dess färdväg.

En talesman för San Fransiscos polis sade att säkerheten kommer att vara avsevärt högre i år än då facklan fördes genom staden 1992 och 1996.

Den olympiska facklan förväntas fortsätta dra till sig anti-kinesiska protester fram tills dess att OS i Peking startar i augusti.

Facklan anländer till Peking den 6 augusti, två dagar före invigningen, då den ska tända spelens olympiska eld vid öppningsceremonin.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-4-7/68760.html