Örtvinäger – både dekorativt och gott
Örtvinäger av nyplockade örter från trädgården är både lätta, ekonomiska, vackra, goda och roliga att göra. (Foto: Cat Rooney/The Epoch Times)


Det är lätt att göra örtvinäger och det ser vackert ut på diskbänken. Det är också en välkommen gåva när som helst. Köp billiga, dekorativa flaskor eller använd gamla vinflaskor för att förvara favoritblandningen med vinäger och örter.

Örtvinäger kan användas i alla recept där vinäger används. Det finns flera olika vinägersorter att välja bland; de röda, vita och risvinäger, är milda i smaken. Cidervinäger kan ta över örternas smaker så det är bättre att inte använda den. Jag använder oftast tre till fyra kvistar örter per 2,5 dl vinäger.

Det fungerar inte bra om man värmer vinäger och örter eller häller varm vinäger över örterna. 
Jag rekommenderar inte heller att man tillsätter vitlök, bär eller peppar eftersom de kan mögla. Håll dig till vanliga färska örter.

Det är underbart att använda örtvinäger i tomatsåsen med lite tillsatt socker för att balansera smaken. De är också utmärkta till marinader av kyckling, fisk och grönsaker.

Min favoritörter är basilika, oregano, dragon, rosmarin, lavendel, pepparmint, grönmynta, timjan och dill.

Gör så här:

1. Plocka dina favoritörter i trädgården. Tvätta, handdukstorka och låt de sedan ligga och fullständigt lufttorka.

2. Rengör och desinficera flaskor och korkar noggrant.

3. Gör din örtblandning och lägg örterna i flaskorna. Fyll dem, men inte ända upp till korken. 

5. Placera dem soligt i ca 2-3 veckor.

6. Låt örterna vara kvar i flaskorna i ytterligare 2-6 veckor, men inte nödvändigtvis i direkt solljus.

7. Nu kan du sila av örterna med hjälp av en silduk och ett såll.

8. Placera vätskan i en kastrull och låt det sjuda försiktigt. Ta det från värmen och häll i dekorativa flaskor.

Låt svalna och korka igen.

Örtvinäger kan förvaras i ett skåp, ett fönster, i kylskåpet eller på diskbänken.