Örttéer för nyblivna mammor
Förutom ingefära och citron, finns det många örter och téer som kan hjälpa den nyblivna mamman att må bra. (Foto: Cat Rooney/Epoch Times)


Som gravid eller nybliven mamma finns flera örter som kan stärka mamman. Till exempel te på nässla, som innehåller mycket folsyra och kan öka mjölkproduktionen. Här följer fler råd från hembarnmorskan Tisha Graham.

Tisha Graham, jobbar i Albany, New York. Hon är tydlig med att örttéer bara är en liten del i det hela som påverkar välmåendet hos den nyblivna mamman och babyn. Man behöver se till hela processen för graviditeten, med start vid befruktningen. Graham är hembarnmorska och hjälper mammor genom hela deras graviditet, förlossning och de första sex veckorna efter barnets födelse.

Kloka gummans recept mot missfall och förlossningsskador

Hembarnmorskor som Graham, tar hand om alla problem som kan uppstå både före och efter förlossningen genom att holistiskt använda alternativa läkemetoder som örter, homeopati, och näring, Bachs blomsterbehandlingar, kiropraktik och yoga.

Te på passionsblomma mot högt blodtryck

Till exempel, om en mamma får högt blodtryck kan hon få te på passionsblomma eller få rådet att äta gurka.

De här alternativen kan inte rekommenderas av sjukhus eller av läkare, som vanligtvis inte har erfarenhet av örtkunskap, homeopati eller andra alternativ som inte finns i standardvården vid förlossningar.

En hembarnmorska träffar hela familjen. Hon lär alla vad man ska göra för att allt ska bli harmoniskt och hälsosamt.

– Vi uppmuntrar mammorna att leva hälsosamt i förebyggande syfte, säger Graham.

För att uppnå det här kommer barnmorskorna med olika rekommendationer. En är att köpa och läsa Susun Weeds bok ”Wise Woman Herbal for the Childbearing Year” (ungefär “Örter för den kloka kvinnan under graviditetsåret”) om medicinalväxter och närande växter och hur de kan användas under graviditeten, vilket också beskrivs i detalj. Susun Weed är en känd örtexpert som också bor nära Albany.

Teblandning för kvinnor

En teblandning som Susun rekommenderar starkt heter ”Women´s blend”. Den innehåller havrestrå, rödklöverblad, hallonblad, nässla och mynta.

Havrestrå är mycket bra för att minska effekterna av stress och för att främja sömnen, eftersom den innehåller B-vitamin och zink, vilka båda är stärkande för nerverna. Havrestrå har förmågan att minska ansamlingen av vatten och kan ge lättnad åt svullna fotleder, som man kan få mot slutet av graviditeten.

Te gjord på rödklöverblad innehåller mycket magnesium, kalcium och B- och C-vitaminer. Det kan balansera hormonerna, rena blodet, stärka livmodern och öka mjölkproduktionen hos nyblivna mammor.

Hallonblad stärker musklerna i livmodern och bäckenet. Hallonblad innehåller B1- och B2-vitaminer, kalcium, magnesium och järn. Det främjar också mjölkflödet.

Nässelte under graviditeten

Nässelte är bra att inta under graviditeten. Det kan förebygga kraftig blödning under förlossningen, kanske på grund av att det innehåller K-vitamin. Det innehåller också folsyra, som är ett viktigt näringsämne i utvecklingen av ryggraden och hjärnan hos fostret. Det kan förhindra anemi hos mamman och öka mjölkproduktionen.

Nässlor innehåller många näringsämnen som stärker binjurarna. Starka binjurar förebygger allergier och dämpar oro och rädslor.

Nässlan – huskuren som växer runt knuten

Te på mynta för matsmältningen

Mynta är bra dels för smakens skull och dels för att den förbättrar matsmältningen.

När jag sökte på internet efter vad de här örterna kan göra läste jag att man ska vara försiktig med dem när man är gravid eller ammar, särskilt när det gäller nässla och hallonblad. De används i alla fall av hembarnmorskorna i New York. Om man har funderingar kring det här rådet kan man själv undersöka saken eller fråga sin egen barnmorska eller vårdgivare.

Eftersom artikeln riktar sig till nyblivna mammor, betonas bara viss nytta med de här örterna. De är användbara till så mycket mer än vad som är beskrivet här.

Medicinska bevis för naturens läkande kraft

Inom dagens vetenskap analyserar vi verkan av ett ämne genom att isolera det och ge det till celler i ett provrör eller till djur. Växter verkar mycket mer holistiskt. Alla kemiska ämnen i en växt arbetar i synergi och kan variera inom en art beroende på var och hur den växer.