Orsakas Déjà Vu av parallella universa? (video)


I den här filmen avslöjar Michio Kaku, teoretisk fysiker och bästsäljande författare, möjliga orsaker till déjà vu – den underliga känslan att man upplevt en situation förut, fast man vet att man inte har det.

En teori till förklaring av fenomenet är att man faktiskt redan har upplevt en liknande situation förut. När man befinner sig i denna bekanta situation ”framkallas fragment av minnen som vi har lagrat i vår hjärna”, säger Kaku.

Den här teorin har bevisats experimentellt och ”förklarar de flesta [fallen av] déjà vu”, tillägger Kaku.

Enligt kvantfysiken finns det emellertid en möjlighet att déjà vu orsakas av ens förmåga att ”skifta mellan olika universa”, säger Kaku.

Kaku nämner en analogi som Steve Weinberg, den berömde teoretiske fysikern och nobelpristagaren, gav beträffande hur konceptet om multiversum i kvantfysiken är väldigt likt konceptet radiovågor.

På liknande sätt som hur radiovågor med olika frekvens existerar i ens vardagsrum finns det en mängd existerande, samtidiga universa. Medan en radio rattas in för att ta upp en viss frekvens och således en enskild radiostation består vårt universum av atomer som oscillerar i en viss frekvens som andra universa inte vibrerar i.

Olika universa är normalt inte “i fas”, det vill säga de vibrerar inte med samma frekvens, med varandra på grund av den indelning som tiden orsakar, men när de är ”i fas” så är det teoretiskt möjligt att ”röra sig fram och tillbaka” mellan olika universa.

Så trots att det är ”osäkert” kan det finnas en möjlighet att man vid déjà vu ”vibrerar i samklang” med ett parallellt universa, förklarar Kaku.

Översatt från engelska.