Oron ökar på alla fronter i Nigeria
NIGERIA, Lagos: Bilden har släppts av den nigeriska separatistgruppen MEND och visar fyra italienska gisslan i något okänt område. De fyra utlänningarna kidnappades när MEND-krigare ockuperade en oljeanläggning som tillhör Agip i delstaten Bayelsa. (Foto: AFP/Ho/Str)


Tre stora utländska oljebolag var i problem i västafrikanska Nigeria på torsdagen. Två utsattes för väpnade attacker, ett tredje började evakuera personal. Samtidigt jäser landet av politiska konflikter.

Tre polismän dödades natten till torsdagen när gerilla som kom farande i snabba båtar anföll en bostadsanläggning i Nigerdeltat tillhörande det franska oljebolaget Total. Poliserna som dödades stod vakt vid anläggningen.

Ungefär samtidigt uppges en flödesanläggning tillhörande italienska Agip ha angripits i delstaten Bayelsa.

Och brittisk-nederländska Shell, som dominerar den nigerianska oljemarknaden, började föra ut omkring 400 anhöriga till anställda ur landet. Orsaken var att en bilbomb exploderade invid ett av Shells bostadsområden i staden Port Harcourt i måndags.

Agip, som också utsattes för ett bilbombsattentat i måndags, har redan flyttat de anställdas familjer till storstaden Lagos.

Militanta separatistgrupper och kriminella ligor har ökat sin verksamhet under året i det olje- och gasrika Nigerdeltat i södra Nigeria. Våldet, bland annat ett stort antal kidnappningar av utländska oljearbetare, har slagit hårt mot oljeproduktionen som är Nigerias enda riktigt inkomstbringande näringsgren.

Efter en rad väpnade attacker i vintras stängde Shell alla anläggningar i den västra delen av deltat, vilket ledde till att produktionen minskade med en femtedel.

Oron i oljeområdena bottnar i det armod som större delen av befolkningen lever i. De ser på nära håll hur oljan pumpas iväg och omvandlas till reda pengar på annat håll. Nästan inget kommer tillbaka i form av arbeten, hälsovård, skolor eller kommunikationer.

Många av årets kidnappningar och attentat har den fortfarande ganska anonyma gerillan Rörelsen för Nigerdeltats frigörelse (Mend) tagit på sig. Mend har utvecklats till en av de viktigaste aktörerna i kampen om oljerikedomarna. Men i april hålls allmänna val i Nigeria och redan flera månader i förväg är den politiska atmosfären lika laddad som ett åskmoln. Kontrollen av oljepengarna blir en av de hetaste frågorna även under valrörelsen.

Under den gångna veckan har de tre stora partierna valt presidentkandidater. Partierna för fram kandidater som ska kunna locka röster från alla delar av landet, inklusive de förfördelade oljedelstaterna. Men särskilt inom det regerande partiet PDP pågår också en hård intern maktkamp, där avgående presidenten Olusegun Obasanjo hoppas få fortsätta styra ur kulisserna genom att utnyttja sin föreslagna efterträdare som sprattelgubbe. Ett sådant scenario, där anklagelser om korruption väntas hamna på dagordningen, förebådar så svåra konflikter att analytiker inte utesluter ännu en militärkupp.