Oroligt på Krimhalvön
Ukrainas nyutnämnda premiärminister Arsenij Jetsenjuk håller tal till parlamentet. (Foto: Sergei Supinsky /AFP)


Oppositionsledaren Arsenij Jetsenjuk har utsetts till Ukrainas nya premiärminister fram till valet i maj. Strax efter utnämningen höll han ett tal till parlamentet. Där anklagade han den avsatte presidenten för att ha fört ut över 70 miljarder dollar från statskassan till utländska konton.

Jetsenjuks ordval var att statskassan blivit ”rånad” och att den ”är tom”.

Samtidigt ökar spänningarna på Krimhalvön. Tidigt på torsdagsmorgonen ockuperade 50 beväpnade pro-ryska män de regionala parlaments- och regeringsbyggnaderna i regionshuvudstaden Simferopol.

Den nytillsatte inrikesministern Arsen Avakov säger att området spärrats av för att undvika ett blodbad.

På Krimhalvön är en majoritet etniska ryssar. Där finns också etniska ukrainare och muslimska tartarer som motsätter sig ett närmande till Ryssland. Sedan Janukovytj avsattes i förra veckan har proryska separatister och de som stöder Ukrainas nya ledning drabbat samman på gatorna i den självstyrande regionen, särskilt i Simferopol. Många är nu oroliga för att Ukraina ska splittras i två delar.


Ryska marinsoldater marscherar bredvid sina krigsfartyg på den ryska svartahavsflottbasen i Sevastopol, Krim, den 6 september 2011. (Foto:Viktor Drachev / AFP)

Ryska marinsoldater marscherar bredvid sina krigsfartyg på den ryska svartahavsflottbasen i Sevastopol, Krim, den 6 september 2011. (Foto:Viktor Drachev / AFP)

Redan igår började Ryssland mobilisera och genomför en omfattande beredskapsövning nära den ukrainska gränsen. Det är ett oroande vapenskrammel. Ryssland har sin svartahavsflotta på ukrainskt territorium, i Sevastopol på Krimhalvöns sydspets. Ryssland hyr in sig i flottbasen i den ukrainska hamnstaden enligt ett avtal som löper ut 2037.

Sveriges urtrikesminister Carl Bildt säger till Aftonbladet att Rysslands mobilisering inte är ett tecken på att de kommer att blanda sig i konflikten.

”Det är snarare så att de mål Ryssland satt upp för sitt agerande har misslyckats, det ena efter det andra. Man får hoppas att de lärt sig ett och annat av detta”.

Natochefen Anders Fogh Rasmussen twittrade på torsdagen att han ”var oroad över utvecklingen i Krim. Jag uppmanar Ryssland att inte agera på ett sätt som ökar spänningarna eller orsakar missförstånd”.

Nato har i ett uttalande sagt att militäralliansen kommer att garantera Ukrainas territoriella integritet, skriver europaportalen.se. 

EU-parlamentet antog på torsdagen en resolution som uppmanar Ukrainas övergångsregering att undvika alla provokationer som kan underblåsa separatism. Att de ska respektera minoriteternas rättigheter, med syftning på att den nya regimen har tagit bort erkännandet av ryska som minoritetsspråk.

I den icke-bindande resolutionen uppmanas också EU, IMF och Världsbanken att lägga fram både ett kortfristigt och ett långfristigt ekonomiskt räddningspaket åt Ukraina. Landet är i ett akut behov av pengar och det bör också ordnas med en internationell givarkonferens, skriver europaportalen.se.

Enligt ryska nyhetsbyråer befinner sig Viktor Janukovytj någonstans i Ryssland. En anonym källa från Janukovytjs närmsta krets uppger att han ska hålla en presskonferens i den ryska staden Rostov klockan 14 på fredag, skriver Interfax. BBC rapporterar att han ska ha sagt ”jag ser mig själv som Ukrainas legitime statschef”.

Ukrainas nya parlament har dock röstat för att skicka Janukovytj till den internationella brottsmålsdomstolen i Haag.