Oroligheter i Elfenbenskusten efter politiskt dödläge
Anhängare av Alassane Ouattara, internationellt erkänd som vinnaren av förra månadens presidentval, lyfter sina armar under en protest i Abidjan på december 16. Den sittande presidenten, Laurent Gbagbo, har vägrat att avgå från makten. (Foto: Issouf Sanogo / AFP / Getty Images)


Minst tio människor har dödats i orolighter i Abidjan, Elfenbenskusten efter det politiska dödläge som följde på presidentvalet den 28 november. 

Demonstrationer har ägt rum i landets huvudstad Abidjan på grund av att den sittande presidenten Laurent Gbagbo har vägrat lämna över makten till sin utmanare Alassane Ouattara, som har blivit internationells erkänd som valets vinnare, bland annat av FN och USA.

FN:s fredsbevarande operation i Elfenbenskusten (UNOCI) rapporterade att häftiga strider hade brutit ut mellan rebellerna från Forces Nouvelles grupp som stöder Ouattara och säkerhetsstyrkorna som är lojala mot Gbagbo.

Granatgevär och tunga vapen rapporteras ha använts i sammanstötningarna.

Människor marscherade på gatorna och gav sig iväg för att inta den statliga radio- och tv-stationen i Abidjan när säkerhetsstyrkorna öppnade eld mot dem.

Tidigare hade Ouattara uppmanat till massprotester för att överta regeringsbyggnader och andra kanslier, med sikte på att tvinga bort Gbagbo från makten.

Enligt  FN-styrkorna hade man placerat ut militär och polis för att säkra Ouattras bostad i Golf Hotel i Abidjan.

 Det finns inga officiella siffror på antalet dödade, men en del vittnen sade till Amnesty International att minst tio obeväpnade personer hade skjutits till döds.

– När vi såg säkerhetsstyrkor nära polisstationen i 21:a arrondissementet sträckte vi upp armarna och sade till dem att vi var obeväpnade, sade ett ögonvittne.

-De vägrade svara och kastade tårgasgranater. Därefter sköt de genast mot oss. Jag såg döda kroppar på gatan. Jag kände tre av dem, sade ögonvittnet.

Både Gbagbo och Ouattara har svurits in som presidenter efter valet och båda har stöd av rebellgrupper inom landet.

Årets val var det första sedan år 2000. Syftet var att återförena Elfenbenskustens folk, världens största kakaoexportör. Folket hade delats under inbördeskriget år 2002.

 

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/47652/