Oroande situation för afrikanska flyktingar i Spanien
En grupp människor klättrar över stängslet som separerar gränsen mellan Marocko och det spanska territoriet Melilla, den 3 april 2014, i ett försök att emigrera till Spanien. (Blasco Avellaneda / AFP / Getty Images)


Fler än tusen afrikanska invandrare räddades av sjöräddningstjänsten på den spanska kusten andra veckan i augusti. De hade korsat sundet i uppblåsbara båtar och togs senare hand om av Röda korset, Cáritas Parroquiales och ett stort antal volontärer, enligt den spanska organisationen Aleteia.

Samtidigt som man undersökte hur man skulle ta hand om dessa flyktingar, berättade de icke-statliga organisationerna att det är svårt att veta var man ska placera dem, och påpekade att flyktingförläggningarna är överfulla.

De kommunala härbärgena blir provisoriska baracker för att ombesörja grundläggande vård, förklarade Aleteia.

"Å ena sidan har vi semesterfirare som njuter av en välförtjänt ledighet, å andra sidan finns det invandrare som kommer från en annan värld, som flyr ebola, krig, maffia och fundamentalism", sade organisationen.

Mer flyktingar än någonsin sedan 1994

Ärkebiskopen av staden Tanger, som ligger på Atlantkusten i Nordafrika, Monsignor Santiago Agrelo, stöder också detta humanitära arbete och konstaterar att många emigrerar därifrån. "Om samhället inte löser problemet snabbt sänder invandringslagarna dem tillbaka till mörkret", sade ärkebiskopen.

Forum för social integration av invandrare (Fisi) publicerade en rapport om den aktuella situationen för integration av invandrare och flyktingar i Spanien där man citerade uppgifter från UNHCR [FN-organ för flyktingar] i september 2013. För närvarande finns det mer internflyktingar och andra flyktingar i världen än någonsin tidigare sedan 1994.

Fisi säger att det fanns 42,5 miljoner flyktingar i slutet av 2011 medan i slutet av 2012 fanns det 45,2 miljoner flyktingar. Drygt hälften av flyktingarna (55 procent) kommer från fem länder: Afghanistan (2 585 600), Somalia (1 136 100), Irak (746 400), Syrien (728 500), Sudan (569 200) och Kongo (509 400).

"Bland de stora problemen för flyktingar i Spanien är den ökande svårigheten att söka asyl och få tillgång till asylförfarandet", informerade Fisi i sin rapport.

Väpnade konflikter främsta orsak

Rapporten konstaterar också att den främsta orsaken till tvångsförflyttningar i världen är väpnade konflikter. År 2012 markerade slutet på ett decennium präglat av fler flyktingkriser än vad som tidigare skådats.

Sådana konflikter som i Kongo, Mali, Syrien och Sudan tvingade över 1,1 miljoner flyktingar att fly 2012 medan antalet under 2011 i dessa länder var 800 000 flyktingar, sammanfattade rapporten.

Länk till den ursprungliga spanska artikeln

Översatt från engelska