Oro inför Kinas import av genmodifierad majs


Enligt information som det amerikanska jordbruksdepartementet publicerade i slutet av april har Kina skrivit ett kontrakt på att importera 115 000 ton genmodifierad majs från USA, vilket är den största importen av transgen majs på de senaste 10 åren.

Köparen är New Hope Group, ett privat kinesiskt företag som utger sig för att vara den största leverantören av jordbruksprodukter i Kina och som har dussintals mejerister och djurfoderproducenter under sig. Den transgena majsen ska skickas till Kina i slutet av augusti.

Enligt en Reutersrapport har Kinas största livsmedels- och matoljeimportör/exportör, COFCO, köpt ytterliggare sex båtlaster transgen majs

I USA är transgen majs bara tillåtet för tillverkning av industriråvaror, men Liu Yonghao, New Hopes VD, bekräftade för den kinesiska mediasajten NetEase att den importerade transgena majsen kommer användas till framställande av grisfoder. COFCO har inte avslöjat hur man tänker använda den majs man köpt.

Österrikiska vetenskapsmän bevisade 2008 att genetiskt modifierad majs som gavs till möss resulterade i nedsatt reproduktionsförmåga.

Den 19 november 2009 rapporterade Guangxi News att en stuide på sexuell hälsa hos män som Guangxiuniversitetet genomfört avslöjat att mer än hälften av de manliga studenterna inte hade normal sperma. Man tror att det kan ha att göra med den utbredda användningen av transgen majs i Guangxiprovinsen, där över 10 miljoner människor har majs som stapelföda.

Utifrån dessa resultat finns det nu en oro över att importerad transgen majs ska nå ut till den inhemska livsmedelsmarknaden i Kina.

Under 2006 och 2007 upptäcktes att processade livsmedel från Kina innehöll en icke tillåten form av genetiskt modifierat ris, vilket satte igång en våg av undersökningar om Kinas kontroll över sin livsmedelsindustri.

Översatt från engeska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/36091/