Oro för skred efter översvämningar
Vattnet fyllde gatorna i Almedal i södra Göteborg. (Foto: Anders Eriksson/Epoch Times)


Oron för ras och skred ökar i Göteborgsregionen i samband med att vattnet rinner undan. Samtidigt stiger vattennivån i de norra delarna av Ätran, i södra Västergötland. Försvarsminister Mikael Odenberg besöker Göteborgsområdet på torsdagseftermiddagen för att få en bild av läget i de översvämmade områdena.

I Mölndalsån har vattnet stigit tio centimeter efter nattens regn, uppger Håkan Alexandersson, ställföreträdande räddningschef i Storgöteborg.

– Men det är ändå lägre nivå än vad det har varit, säger han till TT.

För Kungsbackaån och Säveån är läget oförändrat, enligt Alexandersson.

Räddningstjänsten fortsätter att tillsammans med kommuner i Göteborgsregionen bevaka läget. Nu ökar oron för ras och skred i de översvämmade områdena.

– Det finns riskområden längs Säveån och Göta älv, säger Alexandersson.

Översvämningarna har orsakat skador i den kommunala servicen, bland annat i Rydal i Marks kommun, där cirka 200 hushåll på torsdagen var utan vatten sedan ledningen för dricksvatten gått sönder.

På förmiddagen pågick arbetet med att åtgärda läckan. Hur lång tid det kan ta innan Rydalsborna får vatten i kranarna beror enligt kommunen på hur snabbt ledningen kan nås i den vattendränkta marken. Vattentankar finns utplacerade på flera platser i Rydal.

Det kommunala vatten– och avloppssystemet har delvis varit utslaget i Kungsbacka, där boende hänvisades till utplacerade bajamajor. Enligt Barbro Ericson, informationsstrateg i Kungsbacka kommun, fungerar nu avloppssystemet. De tillfälliga toaletterna står kvar eftersom det väntade regnet under natten till fredag kan slå ut systemet igen.

I de nedre delarna av Ätran sjunker vattnet, enligt brandmästare Mats Karlsson Fåglum i Falkenberg. Däremot stiger det i de norra delarna.

På torsdagen steg vattnet i sjön Åsunden, som är ansluten till Ätran.


Mikael Odenberg (H) besökte Göteborg igår för att få en bild av läget i de översvämmningsdrabbade områdena. (Foto: AFP/Jonas Ekströmer/SCANPIX)

Mikael Odenberg (H) besökte Göteborg igår för att få en bild av läget i de översvämmningsdrabbade områdena. (Foto: AFP/Jonas Ekströmer/SCANPIX)