Oro för härdsmälta och kraftigt skalv nära Tokyo
Här exploderar den tredje reaktorn vid Fukushima No.1-anläggningen den 14 mars. (Bild HO/NHK / AFP)


Inte bara i Japan rådet det oro för härdsmälta i kärnkraftsreaktorerna i Fukushima utan man har i många år väntat att detta skulle inträffa i Tokyos närhet och nu kan det hända.

Läget för kärnkraftverken vid Fukushima är att tre av reaktorerna riskerar att drabbas av härdsmälta. En kan redan ha inträffat med ytterst små utsläpp av radioaktivitet. En katastrof till kan alltså komma att inträffa och därför har 450 000 personer evakuerats.

FN:s atomenergiorgan IAEA:s chef Yukiya Amano tror inte att det blir en Tjernobylkatastrof men ”vi måste dra lärdom av den här händelsen”

– Med tanke på alla typer av katastrofer och svårigheter hyllar jag den japanska regeringens och experters arbete för att stabilisera reaktorerna, sade Amano.

En plan för elförsörjningen var nödvändig med tanke på vad som hänt med kärnkraftverken. Japan har inte längre tillgång till lika mycket el. Därför har man planerat in att göra strömavbrott som bygger på frivillighet, uppger japansk tv.

När statsministern Suge presenterade ”planen för strömavbrott” i japanska tv, NHK, sade han att vid en sådan här kritisk händelse i människors vardagliga liv ”har inte bara el utan också gas och vattenförråd och andra nyttiga saker påverkats, och sjukhusvård och hygienutrustning har påverkats negativt”.

Vid statsminister Suges vädjan om att frivilligt delta i planen för strömavbrott gjordes det helt klart att det var för att undvika en storskalig mörkläggning av landet.


Hon ropar ut namnen på sina familjemedlemmar i staden Soma i Miyagiområdet. (Foto: Yomiuri Shimbun / AFP)

Hon ropar ut namnen på sina familjemedlemmar i staden Soma i Miyagiområdet. (Foto: Yomiuri Shimbun / AFP)

Det stora skalvet utanför Japans östkust är nu uppgraderat till ofattbara 9,1 på Richterskalan. Fortfarande kommer efterskalv och risken för ett kraftigt efterskalv på mellan 7 och 7,5 oroar.

– Nu undersöker vi hur spänningarna i jordskorpan förändrats efter fredagens jordbävning utanför Sendai. Mycket tyder tyvärr på att detta inte minskat spänningarna utan tvärtom ökat dem. Det betyder i så fall att risken för att det förväntade stora skalvet utanför Tokyo ska ske snart är nu ännu större, säger Björn Lund seismolog vid Uppsala universitet till SVT

Översatt från http://www.epochtimes.jp/jp/2011/03/html/d28346.html.