Orkidéens mystik
En dyrbar skönhet, Paphiopedilum Rothschildianum. (Foton: Bolette Ebertz/Epoch Times Sverige)


Har du en eller flera orkidéer hemma? Eller känner någon som har? I alla fall har de flesta av oss mött åtminstone ett av dessa vackra exemplar i butikerna. Ändå lämnar dessa möten inga fotspår. För de flesta av oss går livet vidare alldeles som vanligt utan någon större påverkan.

I helgen hölls Sveriges största orkidéutställning i Kviberg i Göteborg. Här samlandes ett femtontal utställare och odlare från hela världen.

En av dem som man kunde träffa på var Thomas Andersson från Västsvenska Orkidésällskapet. Han stormtrivs bland alla fantastiska arrangemang med hundratals olika sorter av orkidéer.

Stora praktexemplar blandades på utställningen tillsammans med små nästan oansenliga plantor med knappnålssmå blommor som man bara tydligt kunde se genom en lupp.


Orkidéen Paphiopedilum Rothschildianum växer naturligt endast i Borneo och kan kosta upp till hundratusentals kronor.

Orkidéen Paphiopedilum Rothschildianum växer naturligt endast i Borneo och kan kosta upp till hundratusentals kronor.

En del doftar ljuvligt, andra inte alls. Några hänger ned, andra växer uppåt och en del växer under akvarieliknande bur. Och här kunde man även finna ett mindre exemplar av den dyrbaraste av alla orkidéer Paphiopedilum Rothschildianum, som bara växer i Borneo och kan kosta upp till hundratusentals kronor. Dock kostade det lilla exemplaret som fanns på utställningen omkring 25 000 kronor.

Thomas Anderssons passion för orkidéer började redan när han som 14-åring besökte Botaniska trädgården. Han tänkte att en sådan ville han ha. Och på den vägen är det.

I dag bor han tillsammans med sina tvåhundra orkidéer i en tvåa på femtio kvadratmeter. Han berättar att blommorna finns  i köket, på bordet, under bordet, i badrummet, på väggarna, på taket och till och med på soffan.

De enda platserna utan dessa skönheter är sängen och spisen. Vid förfrågan om det fortfarande finns plats för fler så svarar han att det finns alltid plats för orkidéer. Det finns ingen tvekan om att Thomas är en hängiven orkidéentusiast.

Vad är det hos orkidéer som fascinerar? Han berättar att orkidéerna inte har likadana pollineringssätt som andra blommor. Varje orkidé har en insekt, en fågel eller ett djur kopplat till sig som pollinerar den. Om de försvinner så försvinner även orkidéerna.


Thomas Andersson lever med tvåhundra orkidéer hemma i sin tvåa på 50 kvadratmeter.

Thomas Andersson lever med tvåhundra orkidéer hemma i sin tvåa på 50 kvadratmeter.

– Det finns en mystik kring orkidéer eftersom de förökar sig inte som andra växter. Det är en otrolig process innan det blir en orkidé. Och det är en hel värld av upplevelser, säger Thomas.

Enligt Thomas Andersson finns det omkring 30 000 arter som man vet om i dag men det upptäcks nya sorter hela tiden.

Även två helt olika släkter av orkidéer kan korsa sig med varandra. Därför kan dessa 30 000 tusen arter ohämmat korsa sig med varandra och skapa nya sorter.

Thomas Andersson tillägger att hans barn, barnbarn och deras barn kommer att fortsätta upptäcka och se nya sorter långt framöver.