Orkester stoppades för att inte uppröra Kinas ambassad
Tian Guo Marching Bands uppträdande på Tulpanfestivalen i Ottawa, Kanada, ställdes in i sista minuten. Anledningen var organisatörernas oro över att bandets närvaro skulle kunna uppröra den kinesiska ambassadens tjänstemän. (Foto: Tian Guo Marching Band i Kanada)


I Kanada tycks det vara okej att förbjuda invånare från att spela nationalsången om deras kläder kan tänkas uppröra kinesiska kommunister.

Tian Guo Marching Band bjöds till Tulpanfestivalen i Ottawa, Kanada, förra veckan för att framföra ”O Canada” och ”The Maple Leaf Forever”, men tilläts inte att äntra scenen.

Bara några minuter innan öppningsceremonin skulle börja förklarades det för bandmedlemmarna att de var tvungna att ta av sig sina kepsar, halsdukar och jackor med texten ”Falun Dafa” ifall de önskade uppträda.

Anledningen var att den kinesiska ambassaden hade ett tält på festivalen och festivalarrangörerna var oroliga för att närvaron av bandet, vars medlemmar är Falun Gong-utövare, skulle ”uppröra” ambassadens tjänstemän.

”Den kinesiska ambassaden är här – vi vill inte att de ska bli upprörda”, sade den programansvarige enligt en av bandmedlemmarna.

Först sade den programansvarige att bandet fick spela förutsatt att de tog av sig kläder som bar orden ”Falun Dafa”. Därpå ändrade hon sig och sade att bandet inte fick spela över huvud taget och polis tillkallades.

– När polisen kom till platsen sade den programansvarige att Tian Guo inte hade bjudits in för att delta i ceremonin, säger bandets koordinator Anna Zhang.

– Jag har kvar alla e-mail som jag och programkoordinatorn skickat till varandra, och på festivalens webbsida stod vi med den 2 maj. Det står även klart och tydligt på vår hemsida att vi alla är Falun Gong-utövare och jag har skickat länken till dem, berättar Anna.

Falun Gong är en kultiveringsmetod som bannlystes i Kina 1999. Den kinesiska regimen har sedan dess utsatt utövare av Falun Gong för våldsamt förtryck och förföljelse. Falun Gong har varit måltavla för den kinesiska ambassaden i Ottawas tidigare då man bland annat skickat brev till regeringstjänstemän och uppmanat dem att inte ge sitt stöd till gruppen.

Enligt Falun Dafa-föreningen i Kanada har den kinesiska regimen genom sina ambassader och konsulat vid upprepade tillfällen använt olika metoder för att anstifta hat gentemot Falun Gong i utlandet.

– Hatpropagandan som genererar förföljelsen av Falun Gong i Kina har blivit en primär uppgift för de kinesiska ambassaderna i resten av världen, säger den internationella människorättsadvokaten David Matas Matas.

Vid en presskonferens sade Grace Wollensak från Tian Guo Marching Band att det som festivalarrangörerna gjorde är ”exakt det som människor flyr från Kina för att slippa”.

– Kanada är väl ansett i hela världen för att vara en ledstjärna för tolerans. När folk förbjuds spela ”O Canada” i Kanadas huvudstad, av rädsla för att kinesiska kommunister ska känna sig förolämpade, förstör det omvärldens aktning för vårt land.

Tian Guo Marching Band

Tian Guo Marching Band finns även i Europa och har sedan bildandet i slutet av 2006 spelat på festivaler och kulturtillställningar runtom i Europa.

För mer information om Tian Guo, gå in på: www.europeancelestialband.org

Överatt från: http://en.epochtimes.com/news/8-5-5/70247.html