Original och originell på årets antikmässa
(Foton: Anne Hakosalo/Epoch Times Sverige)


”Original & originell” är temat för årets antikmässa 16-19 februari i Älvsjö utanför Stockholm. Fokus kommer att ligga på vackra föremål och möbler, vintage, unika smycken, skön konst, och människorna bakom dem. 

– Det ligger ju verkligen i tiden att hitta sin egen smak och stil och ge uttryck för den, säger Susann Granström, projektledare för antikmässan, under en presslunch inför antikmässan. 

Carl Jan Grankvist och Monica ”Rosendal” Ahlberg är några av dem som kommer att berätta på detta tema utifrån sina personliga perspektiv.


testing

testing

Under mässan får besökarna möjlighet att möta föremål som just för dem kan få en särskild betydelse. 

– Men det är i mötet med dig som människa som tingen får nytt liv och en ny roll att spela. Du ser dig själv i dem. Andra ser en vacker sak, du ser en pusselbit i din personlighet. Känslan är fantastisk, säger Susann Granström. 

I Författarmatinén kommer bland annat Fredrik Lindström och Magdalena Ribbing att berätta om sina senaste böcker. 

Antikt och kuriosa ligger i tiden. Förra året ökade antalet besökare på antikmässan med 30 procent och alltfler yngre söker sig dit. Intresset för antikt märks inte minst i tv-programmen ”Antikrundan”, ”Antikdeckarna” och ”Antikmagasinet”.


testing

testing

I år finns också en unik Titanic-utställning som uppmärksammar att det var 100 år i april sedan det omskrivna fartyget sjönk. Under presslunchen berättade Claes-Göran Wetterholm, en av världens mest ledande Titanic-forskare, att han under förra veckan fick 130 miljoner träffar på Google när han sökte på ordet Titanic. Men utställningen ska framför allt handla om människorna och deras berättelser, säger han.

– Eftersom jag själv berörs hela tiden av människornas berättelser, så är det de som vi har fokuserat på, sade Wetterholm under presslunchen. 

Det kommer också under mässan att hållas en mängd föredrag av bland annat Ann Wolff, glaskonstnär, Jan Ribbhagen, antikexpert och Christopher O’Regan, historiker. 

Omkring 250 utställare kommer att finnas på plats. Antikmässan som är Nordens största inom antikviteter görs i samarbete med Sveriges Konst- och antikhandlareförening (SKAF).


testing

testing