Organskördnätverk avslöjad i Kina enligt statlig media
Peanger, saxar och andra instrument som används under en njurtransplantation. Peking har officiellt erkänt att det finns organskörd från levande människor i Kina. (Foto: Brendan Smialowski / AFP / Getty Images)


Det kinesiska kommunistpartiet har indirekt medgett att det existerar en storskalig svart marknad och ett nätverk för organskörd från levande människor i Kina, enligt en rapport i den statliga Beijing Times den 4 augusti.

Enligt rapporten har kinesisk polis gripit 28 ligor som ägnat sig åt att ta organ från levande offer och via sjukhus sälja dem till patienter. Detta är första gången Peking officiellt har erkänt att det förekommer organskörd från levande människor i Kina, sedan detta blev känt 2006.

Vid den tiden rapporterade Epoch Times om att fångläger och sjukhus i Liaoningprovinsen handlade med organ från fängslade Falun Gong-utövare.

Kinas ministerium för offentlig säkerhet sade att det fanns 127 personer och 18 läkare inblandade, vilka representerade 18 organisationer, i det senaste nätverket. Grupperna ska ha fängslat sina offer och sedan kontaktat sjukhus för att matcha vävnader mot patienter som väntar på transplantationer, innan läkare avlägsnade organen från offren, enligt rapporten.

I rapporten sades att nätverket var spritt över 18 provinser och städer, inklusive Peking, Hebei, Anhui, Shandong, Henan och Shaanxi. Man angav som typexempel att en ung mans njure såldes för 35 000 yuan (ungefär samma i SEK), och att en patient slutligen skulle få betala så mycket som 200 000 yuan för samma njure.

År 2006 berättade vittnen att kommunistmyndigheterna var förmedlare mellan de sjukhus och de fängelser som hade fått tillåtelse från partiet att skörda organ från Falun Gong-utövare. Förföljelsen av denna andliga metod började år 1999. Därefter, mellan åren 2000 och 2006, ökade organtransplantationerna femfaldigt i Kina.

Organskörd från levande offer i Kina nämndes för första gången i det amerikanska utrikesdepartementets ”2011 Human Rights Report for China”.

Tidigare i år utökades frågelistan, med en fråga om inblandning i organskörd, på den amerikanska visumansökan för icke-invandrare.

Experter på kommunistpartiets politik sade att ökad exponering av organskörd från levande personer i Kina har fått regimen att leta efter en syndabock för sina brott.

– Kriminella gäng kan inte ensamma hantera hela processen, kommenterade Heng Han, som är analytiker på den New York-baserade kinesiskspråkiga New Tang Dynasty (NTD) Television, och fortsatte:

– När det gäller organtransplantationer måste det finnas en organisation som är beredd att ta emot organ från externa källor. Det är de vanliga sjukhusen; sjukhus i Kina är ofta knutna till statliga myndigheter, militären eller polismyndigheter. Själva [organ]-transporten tar tid och organ måste tillhandahållas färska. Så det kan inte lösas med vanliga transportmedel.

Sedan februari, då Chongqings polischef Wang Lijun flydde till USA:s konsulat och avslöjade sin medverkan i att organisera organskörd, har regimen börjat bekämpa organhandeln.

– Det kinesiska kommunistpartiet vill lösgöra sig från brottet. Det vill inte ta ansvar för det. Varför fick ministeriet för offentlig säkerhet lösa fallet nu? Det är troligt att de själva är en del av brottsplanen och nu har de avslöjat några av de saker som de är ansvariga för.

I mars 2012 lovade regimen att stoppa organskörd från fångar inom fem år.

– Tidigare erkände inte kommunistpartiet att [organ kom från] avrättade fångar. Sedan tänkte man att det minst onda av de synder man begått kanske var att använda avrättade fångar, så man började erkänna att organen kom från avrättade fångar, sade analytikern Jason Ma vid NTD news till Sound of Hope Radio Network.

Enligt Jason Ma stämde inte statistiken över transplanterade organ.

– Så vilka är resten av organkällorna? Regimen hoppas att folk kommer att fokusera på enskilda fall, till exempel att organen skördas från någon hemlös person, sade Jason Ma.

Originalartikel på kinesiska.

Översatt från engelska.