Organskörd i Kina nämns i amerikanska UD:s rapport om mänskliga rättigheter
En rekonstruktion av Kinas kommunistiskregims organskörd från Falun Gong-utövare, visas upp i Tokyo den 13 september, 2006. (Foto: Med tillstånd av Clearwisdom.net)


Det amerikanska utrikesdepartementets rapport för 2011 om mänskliga rättigheter, som publicerades den 24 maj 2012, tog upp frågan om olaglig organskörd i Kina och nämnde Falun Gong-utövare och uigurer.

Rapporten uppger: ”Som svar på anklagelser om att organ från avrättade fångar har skördats för transplantation, konstaterade vice hälsominister Huang Jiefu under 2009 att fångar inte är någon lämplig källa för mänskliga organ. De måste också ge sitt skriftliga godkännande till att deras organ kan tas bort. Utländska och inhemska medier och intresseorganisationer fortsatte att rapportera om händelser med organstölder, särskilt från Falun Gong-utövare och uigurer”.

Den amerikanska regeringen har vidtagit en annan åtgärd för att förhindra personer, som deltar i brottet av organskörd under tvång, att komma in i landet. Åtgärden är att en ny fråga lades till i juni förra året till den amerikanska invandrarmyndighetens (USCIS) ansökningsblankett DS-160 för dem som inte är immigranter. I blanketten frågas om den sökande ”har deltagit i mänsklig organtransplantation som utförts med tvång”.

Enligt en talesman från Utrikesdepartementet grundas denna fråga på avsnitt 232 i Foreign Relations Authorization Act (En tillståndshandling för utländska relationer) publicerad den 30 september 2002 (godkänd av kongressen och undertecknad av dåvarande president George W. Bush), och den kan förneka inträde till USA för kineser och andra medborgare som varit involverade i organ- eller vävnadstransplantationer genom tvångsåtgärder. Samma avsnitt ingår i United States Code 8 USC1182f.

Det är första gången som den amerikanska regeringens rapport om mänskliga rättigheter har nämnt organstölder från levande Falun Gong-utövare och uigurer.

Redaktörens anmärkning: När Chongqings tidigare polischef, Wang Lijun, flydde för sitt liv till USA:s konsulat i Chengdu den 6 februari, satte han i gång en politisk storm som inte har avtagit än. Striden bakom kulisserna handlar om vilken hållning tjänstemännen kommer att ta mot förföljelsen av Falun Gong. Den fraktion med blodiga händer, tjänstemän som kommunistpartiets tidigare chef Jiang Zemin promotade för att utföra förföljelsen, försöker undvika ansvar för sina brott och fortsätta kampanjen. Övriga tjänstemän vill inte längre delta i förföljelsen. Händelserna presenterar ett tydligt val för tjänstemän och medborgare i Kina, liksom människor runt om i världen att antingen stödja eller motsätta sig förföljelsen av Falun Gong. 

Översatt från engelska