Organisationen OPCW mot kemvapen får Nobels fredspris
OPCW:s logo fotograferad framför högkvarteret i Haag, Holland den 11 oktober. (Foto: Bas Czerwinski /ANP/AFP)


Den norska Nobelkommittén beslutade idag att ge Nobels fredspris till en organisation mot kemvapen, Organization for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) ”för dess omfattande insatser för att eliminera kemvapen”.

Kemiska vapen användes i stor utsträckning under det första världskriget, men Geneve-konventionen 1925 förbjöd användning av kemvapen, men inte att lagertillverka dem.

Hitler använde kemiska vapen vid massutrotningar under andra världskriget och efter det har kemiska vapen använts av både stater och terrorister.

Lagertillverkningen av kemvapen stoppades 1992-93 genom en konvention som trädde i kraft 1997. Sedan dess har OPCW försökt upprätthålla konventionen genomfört inspektioner, förstört kemvapen och på andra sätt.

189 stater har skrivit på konventionen, att använda kemvapen är tabu enligt internationell lag.

Som vi alla vet användes kemvapen i Syrien nyligen, landet har inte skrivit på konventionerna mot kemvapen.

Det fanns en deadline för de som skrivit på konventionerna mot kemvapen och lagerhållningen. Den inföll i april förra året, då skulle alla länders kemvapen vara förstörda. En del länder har inte gjort så, såsom USA och Ryssland.

Trots dynamiten som gjorde Alfred Nobel rik höll han nedrustning högt, vilket står i testamentet. Den norska Nobelkommittén har tidigare delat ut fredspris som betonat behovet att göra sig av med kärnvapen.

Nu vill den norska Nobelkommittén att Nobelpriset till OPCW ska bidra till avskaffandet av kemiska vapen.

Källa: nobelpeaceprize.org