Organhandelliga upptäckt i Israel
Utförligare version av rapporten Bloody Harvest finns nu i bokform. (Foto: Med tillstånd av Seraphim Editions)


Israelisk polis meddelade i onsdags att ett nätverk för organhandel hade avslöjats i Israel.

En hemlig utredning inleddes för några månader sedan, efter att en 50-årig kvinna från Nasaret i norra Israel lämnat in en klagan till polisen.

Kvinnan, som var i trängande behov av pengar, svarade på en annons i en lokaltidning som erbjöd 100 000 dollar för en njure. Kvinnan testades och skickades sedan till ett hemligt land i Östeuropa där hennes njure avlägsnades. Efter att hon återvänt till Israel fick hon inte de utlovade pengarna. Flera liknande klagomål har kommit in sedan dess, sade polisen.

Undersökningen avslöjade en välorganiserad organhandelliga som omfattade organhandlare, agenter, mellanhänder och advokater.

Bluffen kräver att ”en givare” undertecknar ett kontrakt och en förfalskad deklaration om släktskap mellan sig själv och patienten. Sedan flygs personen till ett annat land såsom Filippinerna, Ecuador eller destinationer i Östeuropa. Efter operationen återvänder patienterna till Israel utan någon medicinsk dokumentation, ibland med medicinska komplikationer och utan betalning.

Enligt polisen finns det flera sådana ligor i Israel. Ligorna siktar in sig på och utnyttjar dem som har det svårt ekonomiskt. En del av offren var redan på väg till operationen när polisen stoppade dem och informerade om bluffen.

Sex misstänkta greps av polisen. En av dem är en pensionerad brigadgeneral från den israeliska försvarsmakten som tilldelades en orden under 1973 års krig.

För två år sedan antog Israels parlament, Knesset, en lag som reglerar organdonationer och gjorde det olagligt att betala eller ta emot betalning för organ, eller att handla med organ. Organdonationer regleras också nu av en regeringskommitté som säkerställer att donationerna görs av fri vilja.

Tidigare skulle medicinska försäkringsbolag i Israel finansiera utlandsresor för transplantationsverksamhet. Detta stoppades dock efter det att vittnesmål om påtvingad organskörd i Kina från dödsdömda fångar och Falun Gong-utövare började komma fram. (http://www.theepochtimes.com/n2/component/option,com_ettopic/topicid,6/)” target=”_blank”>http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/33020/