Oregano – en mångsidig krydda
Oregano (Origanum vulgare), som också kallas för kungsmynta, är en gammal kulturväxt. Den har även fått andra namn såsom, "frimodig", "dosta", och "könig" eller "vildmejram". Ett udda bruk anger Arvidh Månson i "En mycket nyttigh Örta-Book" från 1642: "Lagen af denna ört och blandad med kvinnomjölk, låten uti öronen, borttager örnavärk". (Foto: Epoch Times/Pirjo Svensson)


En av mina favoritlukter är den väldoftande oreganon i en het skål med grönsakssoppa. Jag älskar också lukten av grillat kött som har marinerats i flera timmar i en blandning med oregano, olja, vinäger och vitlök.

Oreganoblad är en viktig ingrediens i det italienska och grekiska köket – antingen i färsk eller i torkad form, (den torkade har ofta mer smak). Oregano är en god krydda till pasta, pizza, kötträtter, sås, stuvningar, sallader, tomat- och osträtter. Det var också från Italien vi fick seden att krydda pizza med oregano.

I matlagning används oreganon för att skapa delikata maträtter, men den odlas också för användning inom läkemedel-, likör- och kosmetikasektorn. Oreganons egenskaper har studerats ingående och tillämpas även inom örtmedicin. Oreganon har antioxidant, antiviral och anticancerogena egenskaper, likaså egenskaper som hjälper matsmältningen.

Flera sorters oregano växer naturligt i Medelhavsområdet i Asien. I Italien växer oregano mestadels i bergsområden. Dess namn kommer från grekiskan, och tros betyda, ”bergets prakt”.

Oregano växer bäst utomhus – den tycker helst inte om att vara inomhus. Den sover under vintern och återvänder på våren. Men i nödfall går den att odla i kruka inomhus om vinterklimatet är kallt.

Plocka bladen när du behöver dem och avlägsna blommorna så fort de kommer fram för att öka bladproduktionen. Om du planerar att torka bladen, skörda strax innan blommorna öppnar sig. Häng kvistarna upp och ner i lösa buketter på en mörk, torr och luftig plats. Det går även att frysa in de färska bladen.

Oregano kallas även för kungsmynta, fast den inte är någon mynta, eller vildmejram. Mejram är för övrigt en nära släkting till oregano.

Oregano växer i vilt tillstånd i Sverige. Vid den stora fornborgen Torsburgen på Gotland växer det mycket kungsmynta. Oregano är en gammal kulturväxt som dessutom blommar mycket vackert under sensommaren.

Översatt från originalartikel på engelska.

För mer information om oregano se:

http://sv.wikipedia.org/wiki/Oregano