Oppositionen vinner mark
Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven verkar ligga bra till inför valet nästa år, om man ska tro Novus väljarbarometer. (Foto: Magnus Selander/ Pressbild)


En färsk undersökning från Novus tyder på att gapet mellan blocken ökar.

Allianspartierna har idag tillsammans 40,3 procent medan de rödgröna har 50,2 procent, enligt Novus hemsida. Skillnaden mellan blocken på 10 procentenheter är den största under den här mandatperioden.

Gapet mellan blocken har ökat successivt från i januari, då skillnaden var bara 2 procentenheter, rapporterar SR.

Alliansen har dock återhämtat sig något jämfört med mätningen i juli, och ligger 0,8 procentenheter över juliresultatet, medan oppositionen har ökat med 0,1 procentenheter.

Torbjörn Sjöström, vd för Novus, sade till TV4 angående alliansens utsikter:

”För moderaterna ser det rätt dystert ut. De fortsätter nedåt och det är ju ingen bra situation. Men samtidigt, ur ett alliansperspektiv, så är det ju bra att både Centern och Kristdemokraterna är över 4 procent. Och det är ju kanske egentligen viktigare”.

Om det var val idag skulle mandaten fördela sig så här: Moderaterna 87, Folkpartiet 23, Centerpartiet 16, Kristdemokraterna 16, Socialdemokraterna 121, Vänsterpartiet 26, Miljöpartiet 30, Sverigedemokraterna 30. Alliansen får 141 mandat och de Rödgröna 177 mandat. Sverigedemokraterna skulle med dessa förändringar förlora sin vågmästarposition i riksdagen, enligt Novus väljarbarometer.

Intervjuerna som mätningen är baserad på ägde rum mellan den 5 augusti och 1 september 2013, och innefattade 2000 personer. 16,7 procent av de tillfrågade uppgav att de var osäkra på var de skulle lägga sin röst.