Öppnare klimat inom kinesisk media är oundvikligt, tror mediaaktörer
Caijing Magazine på ett tdiningsställ på en gata i Peking. (Foto: Wang Zhao/AFP/Getty Images)


Trenden av att det kinesiska mediaklimatet blir allt mer öppet går inte att hejda, trots det kinesiska kommunistpartiets hårda kontroll och störningar från diverse intressegrupper.

Detta var slutsatsen hos de flesta bland den elit inom kinesisk media som samlats förra veckan i Hongkong för den internationella mediakonferensen ”Reporting New Realities In Asia and the Pacific”. Konferensen var ett samarbete mellan East-West Centre på Hawaii och centret för journalism och mediastudier vid University of Hong Kong.

En av grundarna av den kinesiska tidningen Southern Metropolis Daily, Fan Yijin, beskrev en rörelse mot ökad öppenhet inom media på det kinesiska fastlandet, som en följd av framför allt marknadskrafterna och utvecklingen av internetmedier.

– Även fast internet kontrolleras hårt sproder det nyheter snabbt och detta driver media till att öppna sig ytterligare, sade Fan enligt Radio Free Asia.

Fan är för närvarande dekanus på journalist- och kommunikationshögskolan vid Jinan University. När han ledde Nanfang Daily Group propagerade han aktivt för reformer inom media och skapade två välkända varumärken i Southern Weekend och Southern Metropolis Daily.

Fan medger att det under kommunistregimens kontroll ofta hänt att nyheter inte publicerats trots hårt journalistiskt arbete, men att regimen nu inser att det oftast är värre om de inte rapporterar alls.

Han noterade även att samarbeten sker mellan media, den lokala regimen och andra intressegrupper. Det förekommer att media och journalister tar emot pengar för att inte rapportera om saker, men Fan ser denna mediekorruption som liten och mindre allvarlig jämfört med den övriga korruptionen i det kinesiska samhället av idag.

Hu Shuli var tidigare chefredaktör för Caijing Magazine och hon har kallats ”Kinas farligaste kvinna” av Business Weekly eftersom tidskriften avslöjade många skandaler under hennes tid vid rodret.

Hu lämnade Caijing tillsammans med 90 procent av personalen i november förra året. Hon anser inte att det var ett stort bakslag för kinesisk media utan snarare ett resultat av ledarfilosofi.
Hon sade sig vara positiv inför framtiden för journalistiken i Kina.
– Caijings framgång det senaste årtiondet har skett parallellt med att professionell journalistik växt fram i Kina. Under dessa tio år växte vi snabbt och kinesiska tidningsanställda och och medieindustrin som helhet växte också. Särskilt på finansieringsområdet och inom marknadsorienterade medier har utvecklingen varit spännande.

Hu är nu chefredaktör på Caixin Media, Century Weekly och China Reform. Hon är också dekanus på kommunikations- och designskolan vid Sun Yat-sen University.

Hu Zhanfen, redaktör på Shanghaibaserade Xinmin Weekly talade om kampen mellan media och intressegrupper. Han tog rapporten om den melaminförgiftade mjölken som ett exempel, där den anklagade tillverkaren Sanlu Group kontaktade hans tidning i hopp om att kunna köpa deras tystnad, men detta erbjudande avböjdes.

Qian Gang, som arbetar på centret för journalism och mediastudier vid University of Hong Kong sade att efter händelser som upproret i Tibet och jordbävningen i Sichuan 2008 och upproret i Xinjiang 2009 har den kinesiska regimen insett att den inte kan dölja nyheter. Det betyder dock inte att man tillämpar någon full öppenhet.

Qian sade att det inte är praktiskt för regimen att fokusera på att mörklägga saker eftersom utländsk media och internet kommer rapportera om det om de inte gör det. Han sade att man nu rapporterar snabbt, men selektivt för att undvika sådant som kan leda till massprotester eller att korrupta ämbetsmän ifrågasätts, enligt Radio Free Asia.

Qian var tidigare redaktör på Southern Weekend och menar att pressfriheten är nära kopplad till politiska reformer i Kina och där har inga större framsteg synts på senare tid.  Han tror därför att det som hänt inom media såhär långt har varit ytligt och inte kan jämföras med den öppenhet som inträdde på 80-talet när Zhao Ziyang var premiärminister. Han tror dock att situationen kommer förbättras på allvar i framtiden. Förutom utvecklingen när det gäller teknologi och marknadsföring kommer det definitivt att ske politiska reformer i Kina, sade han.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/34607/