"Öppnar upp för kinesisk kultur"
Botolv Helleland, professor i språkvetenskap, uppskattade legenden om munk Ji Gong i Shen Yun Performing Arts. (Foto: Anders Erikson/Epoch Times)


Forskar man i språk hela dagarna kan det vara skönt att istället sätta sig ned i en mörk teatersalong och se på en föreställning med kinesisk dans och vacker skönsång, såsom i Shen Yun Performing Arts show som visades i Oslo.

Professor Botolv Helleland är förste amanuens vid universitetet i Oslo där han arbetar med språkvetenskap och nordiska språk.  Idag fick det talade språket vila när professor Helleland såg Shen Yuns föreställning i Oslo på lördagseftermiddagen.

Mytologiska berättelser finner Helleland intressant. De förklarar universums och jordens tillkomst och andra företeelser som saknar mer vetenskapliga förklaringar och det kom han att tänka på när kan såg berättelsen om munken Ji Gong ur Kinas historia.

Ji Gong hade
övernaturliga förmågor och kunde förutse olyckor och på så sätt räddade han många liv. I föreställningen berättas om en katastof som han förutsåg, men ingen trodde på honom och för att rädda människorna iscensatte han ett brudrov.

– Du vet det finns folk som varnar andra människor om att någonting ska hända. Men dessa personer kan vara lite annorlunda men de har en känsla för att någonting ska hända, som i det här fallet… Han lyckades med att rädda människorna. Jag tycker att det var en fin historia.

Den här föreställningen visar upp en mängd olika scenkläder med många olika färgsättningar och det uppskattade professor Helleland. Han säger om föreställningen:

– Jag tyckte den var väldigt tjusig, otroligt massa fina dräkter, dans och fin musik. Det var som en annan värld att sätta sig in i.

– Jag tror att detta öppnar upp för kinesisk kultur.

Epoch Times är stolt sponsor av Divine Performing Arts 2009 World Tour. För mer information besök:

Läs om showen som nu går vidare till Sverige, Stockholm den 18 mars och Linköping den 20 – 21 mars, på svenska hemsidan: