Opiumodlingen ökar i Burma
En burmesisk soldat står vakt under förstörelsen av beslagtagen narkotika i Lashio, juni 2007. Regeringen rapporterade att man förstört nästan 57 000 hektar i år, tre gånger så mycket som under 2011. (Foto: Khin Maung Win/AFP/ GettyImages


I Burma, världens näst största opiumproducent efter Afghanistan, har produktionen av den olagliga grödan opiumvallmo ökat för sjätte året i rad, sade FN:s narkotikabyrå förra veckan.

Den mark som används för olaglig odling av opiumvallmo ökade med 17 procent i Burma i år, från cirka 106 000 hektar till cirka 126 000 hektar. Detta trots att den burmesiska regeringen har ökat sina insatser för att utrota grödan. Regeringen rapporterade att nästan 57 000 hektar har förstörts i år, tre gånger så mycket som under 2011.

”Siffrorna för opiumodling fortsätter att gå i fel riktning”, säger Gary Lewis, FN:s representant för Asien och Stillahavsområdets narkotikakontroll och brottsbekämpning (UNODC), i en rapport. ”Men under det senaste året har vi sett en större förbättring av de bakomliggande orsakerna till opiumodling än någon gång tidigare under det senaste decenniet.”

Enligt UNODC:s chef i Burma Jason Eligh räcker det inte med att utrota opiumvallmon.

”Vi måste komma ihåg varför bönderna odlar vallmo”, sade Eligh. ”I de flesta fall beror det på att de behöver pengar för att köpa mat för att föda sina familjer.”

Den vallmo, som används för framställning av heroin och andra opiater har ökat i värde sedan förra året. Även produktionen i landet ökade med 17 procent och vinsten ökade med 28 procent jämfört med året innan.

FN uppskattar att 300 000 burmesiska hushåll är engagerade i att odla opium. Många av dessa lever i konfliktdrabbade delar av landet.

Burma står för omkring en fjärdedel av världens opiumproduktion, 90 procent av skörden produceras i delstaten Shan. De återstående 10 procenten odlas av rebeller i delstaten Kachin, sade FN. Båda områdena har varit drabbade av konflikter, fattigdom och krig i decennier.

Nya sammandrabbningar mellan etniska buddhister och rohingya-muslimer i den västra delen av landet har satt fokus på landets instabilitet.

Precis som med vallmoutrotningen har den burmesiska regeringen ändå gjort vissa framsteg för att hantera dessa frågor.

Under de senaste månaderna har Burma släppt många politiska fångar, tillåtit oppositionspartierna att delta i val och lättat på restriktionerna för medierna. Sådana reformer har fått västerländska regeringar, inklusive USA, att häva sanktionerna mot landet.

”I områden med konflikter och instabilitet som Shan och Kachin, där det är dåligt med marknader, finns det få alternativ till att odla vallmo. En hållbar långsiktig lösning på problemet kan endast komma genom betydande investeringar i fred, rättsstatsprinciper och alternativ utveckling”, sade Eligh.

Han uppmuntrade det internationella samfundet att investera i humanitära insatser i Burma.

Gary Lewis sade ”Det internationella samfundet måste fråga: Hur kan vi hjälpa – och tillhandahålla resurser för en lösning”.

Översatt från engelska.