Operasångare om Shen Yun: ”Ett viktigt uppdrag”
— Den här föreställningen är exeptionell, säger Clemens


Shen Yun Performing Arts New York Company presenterade sin färgrika och upplivande premiärföreställning för Wiens invånare på Wiener Stadthalle den 1 mars. Det är en teater där många kända föreställningar har framförts och berömda artister agerat sedan den öppnade i slutet på femtitalet.

Jag njöt verkligen av föreställningen eftersom den inte bara presenterade klassiska element som löper genom den kinesiska historien, särskilt den kinesiska danskulturen, den smälte också samman med vår egen europeiska kultur.
Som operasångare var Clemens Unterreiner särskilt glad över att höra de kinesiska bel-canto sångarna.

— Vi var glada över att få lyssna till både en sopran och en tenor. Den här blandningen av kulturer är mycket speciell och av största vikt i dessa tider.

För att förtydliga sitt resonemang fortsatte han:
— Vi lever i en globaliserad värld så utbyte mellan kulturer och förståelsen för den kulturella mångfalden är av stor betydelse.
— Att budskapet integreras genom konsten och kulturen, särskilt när det gäller problem som påverkar det internationella samfundet, är unikt. Den här integreringen gjordes perfekt med hjälp av koreografin och musiken.
— Man dras mot en helt annan kultur och ett helt annat tankesätt. Det var den kulturella mångfalden som tilltalade mig mest.
Unterreiner har alltid haft ett stort intresse för avancerad kultur och relationerna mellan olika kulturer. Han anser det anmärkningsvärt att föra gammal kultur och traditioner till nutid .

— På sätt och vis kan man säga att återupptäckten av den forntida kulturen, att få fram allt som varit begravt, är av stor betydelse. Jag är glad att dagens människor lär sig om det förflutna och relaterar till rötterna och traditionerna från förr igen. Ett viktigt uppdrag!
Unterreiner kommenterade även möjligheten att höra sångerna på originalspråket, kinesiska.
— Det är exeptionellt att lyssna på sångerna på ett annat språk. Jag har arbetar med asiatiska operasångare och det gläder mig oerhört att lyssna till sådana röster på ett annat språk. Framförallt för att språket vi hör idag inte hörs på scenen i något operahus.

Han var glad att föreställningen innehöll samtida kinesiska historia och på ett konstnärligt sätt presenterade en människorättsfråga.
— Det är väldigt viktigt i dagens tider. Att dessutom göra det i kulturellt sammanhang är mycket imponerande.
Med tanke på allt han hade sett före pausen såg han fram mot den andra delen av föreställningen.

— Det finns en blandning av olika koncept. Därför tror jag att jag kommer att den mest kompletta förståelsen av artisternas syfte i slutet av showen.

Rapportering av Florian Godovits
New York-baserade Shen Yun Performing Arts har tre dans- och musikkompanier som samtidigt turnerar på olika håll i världen
Epoch Times är stolt sponsor till Shen Yun Performing Arts. Epoch Times publiceras i 35 länder och på 21 språk.