Operachef: "Shen Yun gjorde ett starkt intryck på mig och mina vänner”
Irving Guttman talar med en reporter vid Shen Yun Performing Arts premiär i Vancouver torsdag den 25:e mars, 2010. (Foto: Peter Zhu/ Epoch Times)


Den kände operachefen Irving Guttman kallar Shen Yun Performing Arts premiär i Queen Elizabeth Theatre på torsdagskvällen för ”en fröjd för ögat”.

– Jag tycker det är underbart. Det är en magnifik föreställning, praktfull! Fantasin bakom den och kreativiteten är fantastisk. Hela presentationen är verkligen unik. Och miljöerna, färgkombinationerna, det var en fröjd för ögat. Mönstrena var så underbara, hur de formade så underbara mönster genom rörelserna, sade han.

Mytologin, historien och legenderna som skildras i föreställningen uttrycktes så vackert i dansen, tillägger han.

– Man kunde känna historiens vingslag, att för länge, länge sedan, de här folken, det här är sanna historier, kanske. Det är underbart att kunna se det idag.

Under 50- och 60-talen var Guttman aktiv i utvecklingen av operan i östra Kanada och 1960 bidrog han till skapandet av Vancouver Opera.

Därefter hjälpte han till med lanseringen av tre andra operor i västra Kanada. Som resultat av detta har han blivit känd som operans fader i västra Kanada.

Guttman säger att han tyckte om sångsolisterna i föreställningen. Guan Guimin, som sjunger ”Lighting the Way”, är en av de mest hyllade kinesiska tenorerna.

– Jag tyckte solisterna var mycket bra. Det låter annorlunda än i Väst, men de har starka röster och vackra röster. De berättar en historia och man kan känna det i deras tolkning.

Han lovordar också blandningen av västerländska och kinesiska instrument i orkestern.

– Jag tyckte mycket om det, de olika instrumenten, eftersom jag älskar de orientaliska instrumenten i kombination med västerländsk musik. Det är en fantastisk idé, det blir mycket vackert.

Shen Yun har för närvarande tre artistgrupper som turnerar över olika kontinenter. När säsongen 2010 nått sitt slut kommer Shen Yun att ha gjort ungefär 400 föreställningar i fler än 100 städer. Guttman poängterar att det är viktigt att återuppliva Kinas traditionella kultur och att föra den till publik runt om i världen.

– De berättar historierna med rörelse och det är mycket spännande. Istället för att bara dansa och dansa, det är fint, men det är inte det det handlar om. Allt handlar om att hålla kulturen levande genom rörelse och dans och det är det som inte bara är spännande utan också så viktigt att folk i publiken känner den här kulturen, den här forna kulturen, genom rörelsen och dansens sinnesrörelse. Som är fantastisk, eftersom det inte är varje kultur som kan porträtteras i dans.

Guttman som också såg föreställningen förra året, säger att han tänkte ringa olika vänner som måste komma och se det här.

– Jag tyckte så mycket om det förra året och jag såg mycket fram emot att komma hit ikväll. Det gjorde ett starkt intryck på mig och mina vänner och det är underbart att få uppleva en sådan underbar kväll.

Han önskar Shen Yun ”lycka till” och att gruppen ska ”fortsätta med det här underbara arbetet”. Han säger att han är särskilt glad att Shen Yun ska komma till Edmonton:

– Det är min stad, där jag arbetade med operan för många år sedan.

NTDTV rapporterade.

Epoch Times är stolt mediapartner till Shen Yun Performing Arts. För mer information, se ShenYunPerformingArts.org

Shen Yun kommer till Cirkus i Stockholm 5-6 april och till Konsert & Kongress i Linköping den 8 april.

För mer information om föreställningarna i Sverige:

http://sv.shenyunperformingarts.org/

Översatt från engelska:

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/32140/