Ön Lesbos översvämmad av flyktingar
En syrisk migrant tackar högre makter sedan han lyckligt kommit iland på grekisk mark. På Lesbos väntade dock minst 15 000 flyktingar till på att få åka vidare till fastlandet och läget har blivit akut på ön. Foto: AngelosTzortzinis/AFP/Getty Image


Den grekiska semesterön Lesbos håller på explodera av flyktingar som har strandat där i väntan på registrering. Bråk flammar upp mellan polis och frustrerade flyktingar när de försöker ta sig vidare till fastlandet. Aten har lovat skicka mer hjälp för att lösa det kritiska läget.

Den grekiska regeringen och FN:s flyktingbyrå jobbar hårt för att lösa krisen med de strandade migranterna på den grekiska ön Lesbos. Greklands migrationsminister Yiannis Mouzalas varnar att den lilla ön Lesbos med 85 000 invånare håller på att explodera, rapporterar BBC. Enligt officiella siffror befinner sig 15 000 till 17 000 flyktingar, som väntar på att bli registrerade, i öns huvudstad Mytilene.

Grekisk tv rapporterade på måndagkvällen att det uppstått kaos när 6 000 människor trängdes i hamnen för att försöka ta sig ombord på en båt som skulle ta dem till fastlandet.

En utmattad läkare från organisationen Läkare i Världen, som är på plats på ön, sade till Ekots Johanna Melén att de gör allt de kan, men situationen är kritisk. Om det inte blir en lösning snart kommer det att explodera.


Folk trängdes i hamnen i Lesbos på söndagkvällen för att ta sig ombord på en båt till fastlandet. Flera bråk har uppstått mellan polis och de frustrerade migranterna. Foto: Angelos Tzortzinis/AFP/Getty Image

Folk trängdes i hamnen i Lesbos på söndagkvällen för att ta sig ombord på en båt till fastlandet. Flera bråk har uppstått mellan polis och de frustrerade migranterna. Foto: Angelos Tzortzinis/AFP/Getty Image

Borgmästaren på Lesbos har hotat att bojkotta valet om inte fler resurser sätts in och krisen har fått högsta prioritet från Aten inför valet den 20 september. The Guardian skriver att katastrofhjälp, läkare och medicin ska skickas till ön. Migrationsministern Yiannis Mouzalas lovar också att utöka med 60 kustbevakningstjänstemän och polis för att snabba på hanteringen av migranterna.

Båtar med flyktingar, främst från Syrien, har kommit i en aldrig sinande ström från det närliggande Turkiet de senaste veckorna. Enligt FN:s flyktingkommissariat (UNHCR) har 50 242 flyktingar anlänt till Grekland bara i juli. Hittills i år har över 160 000 människor kommit hit, de flesta till havs, men cirka 1 700 har tagit sig in via landgränsen till Turkiet.