Omfattande våldsamheter på en av Foxconns anläggningar i Kina
Foton upplagda på mikrobloggtjänsten Sina Weibos webbplats visar omfattande våldsamheter i Foxconns fabrik i Taiyuan, Kina, på natten till 24 september. Foxconn tvingades stoppa verksamhet. (Foton från Weibo.com)


Ett storbråk på en Foxconn-fabrik i norra Kina, där man gör några av komponenterna för Apples iPhone 5, ledde till att 5 000 poliser sattes in och att företaget tvingades stoppa produktionen vid anläggningen, rapporterade statliga medier.

Fyrtio personer skadades i våldsamheterna med runt 2 000 anställda inblandade i staden Taiyuan. För tre av dem är tillståndet allvarligt.

Bråket började vid 23-tiden på söndagskvällen i den del där fabrikens sovsalar ligger. Över 10 000 människor drogs till platsen och såg händelseutvecklingen innan kaos bröt ut, rapporterade statliga medier. Först vid 9-tiden på måndagsmorgonen upphörde våldsamheterna.

Foton som laddades upp till olika sociala medier, inklusive webbportalen Sina och Baidu, visade krossade fönster och välta bilar.

Foxconn bekräftade för nyhetsbyrån Reuters att man stängt fabriken på måndagen till följd av händelsen.

”Anläggningen är stängd idag för undersökning”, enligt citat från Foxconns talesman Louis Woo.

I ett uttalande sade Foxconn att bråk startades av flera anställda som haft något otalt med varandra, men kommentarer på sociala medier tyder på att det kan ha varit väktare som satt igång det.

En användare på Sina Weibos webbplats sade att omkring fyra eller fem säkerhetsvakter nästan slagit ihjäl en arbetare. En annan nätanvändare citerade en vän, som sagt att vakterna slagit två arbetare från Henanprovinsen när dessa inte kunnat visa ID-kort. Som reaktion satte andra arbetare eld på lakan och kastade ut dem från fönstren, enligt nyhetsbyrån.Ett foto upplagt på webbsidan ”NetEase Weibo” visar arbetare som slåss på Foxconns fabrik. (Foto från NetEase Weibo)

En anställd som bor i en av Foxconns sovsalar sade till Epoch Times att händelsen startade efter att ca 2 000 anställda gått av skiftet och ”rusade mot säkerhetsvakterna och började slå dem” för att hämnas den våldsamma behandlingen av deras kollegor.

En kvinnlig anställd, som kallade sig som Wang, sade att många av de anställda från provinserna Henan och Shandong krävde en förklaring från säkerhetsvakterna till den påstådda misshandeln.

När vakterna försökte skingra folkmassan gick de anställda till motattack vilket lockade fler arbetare att delta eller titta på bråken, tillade Wang.

Foxconn, en Taiwan-baserad tillverkare av komponenter, har varit i blåsväder de senaste åren på grund av dåliga arbetsvillkor i sina fabriker, vilket har utlöst flera självmord. Tidigare i år bröt ett slagsmål ut på en Foxconns anläggning i Chengdu där hundratals arbetare deltog.

Tidigare denna månad sade en reporter från Shanghai Evening Post att han gick under täckmantel på Foxconn-fabriken i Taiyuan, som uppenbarligen tillverkar komponenter för iPhone 5. Reportern beskrev relativt hårda arbetsvillkor, där förmännen ständigt skriker åt de anställda vid produktionslinjerna och tvingar dem att arbeta övertid.

”Hela sovsalen luktade som sopor när jag gick in. Det luktade som en blandning av gårdagens sopor och smutsig svett och lödder”, sade reportern, enligt Micgadget som översatte hans berättelse.

”Utanför varje rum fanns högar av skräp. När jag öppnade min garderob kröp det ut en massa kackerlackor. Lakanen som delas ut till varje ny arbetare är fulla av [smuts] och aska.”

En anställd vid fabriken i Taiyuan sade till Reuters att anläggningen är en av många som tillverkar komponenter för iPhone 5.

Översatt från engelska.