Omfattande protester i Hunanprovinsen


En stor protestaktion utbröt i staden Jishou i Hunanprovinsen den 4 september . Enligt ett vittne deltog närmae 100 000 personer. Demonstranter blockerade alla större vägar och fyllde upp tågstationerna vilker ledde till att tågen stannade och förseningar uppstod. Jishou ligger i västra Hunanprovinsen, nära Hubeiprovinsen. Det är huvudstaden i den autonoma prefekturen Xiangxi som befolkas delvis av den etniska gruppen Tu.

Militärpolis slog tillsammans med trafikpolis, civilpolis och brandmän ned protesterna. Dussintals människor greps. Det är oklart om någon dödades eller skadades i tumultet.

De demonstrerande anser sig vara offer för illegal pengainsamling. Enligt källor som hävdar att de medverkat i några av bedrägerierna har marknadsutvecklare i regionen sedan 2004 erbjudit investerare en månatlig ränta på tre procent, vilket senare steg till så mycket som tio procent. Inom en kort period samlade man in stora belopp för investeringar. Enligt uppgift var denna handel tillåten och uppmuntrades av lokala myndigheter som hoppades att den kortsiktiga marknadsboomen skulle få deras verksamhet  att framstå som lyckad. Några tjänstemän i prefekturen blev själva dolda aktieägare och arbetade tillsammans med utvecklarna för att investera pengarna.

Mellan 2004 och 2006 samlade man in 20 miljarder yuan (knappt 20 miljarder svenska kronor). Många människor investerade sina avgångsvederlag, kompensationer för exproprierad mark och pensioner. Somliga tog banklån och investerade i detta, eftersom de skulle vinna på räntan de utlovats. På mindre än tre år samlade man in över 3 miljarder yuan från tiotusentals människor.

Runt slutet av juli i år tog några högt uppsatta tjänstemän ut sina investeringar och ränta på 300 miljoner yuan från det här kapitalet, vilket satte igång en lavin av uttag. Inom en halv månad hade 700 miljoner yuan tagits ut. Utvecklarna fick brist på likvida medel och kunde inte längre betala investerarna.

Tills nu har minst 20 utvecklare deltagit i de här pengainsamlingarna. Mer än 50 enskilda företag och till och med några spelsyndikat (som är vanliga i området numera) är också inblandade. Finansmarknaden i området, där omkring 2 miljoner människor bor, har förstörts av den här verksamheten. Under protesterna har människor som blivit av med stora belopp ropat ”ge tillbaka mina pengar” och hotat med att begå självmord. Ett stort antal investerare blockerade vägen in i Xiangxiprefekturen. Människor ockuperade järnvägarna och stoppade tåg, i hopp om att väcka uppmärksamhet hos regimen i Peking.