Omfattande protester för allmän rösträtt väntas i Hongkong
Tai Yiu-ting uppmanar alla Hongkongbor att rösta i Occupy Centrals folkomröstning, den 23 juni 2014. (Foto: Poon/Epoch Times)


Om Hongkongs demokratirörelse inte gillar den kinesiska regimens beslut gällande allmän rösträtt för stadsstaten kommer den fredliga Occupy Central-rörelsen att genomföras, enligt Benny Tai Yiu-ting, en av rörelsens organisatörer.

I en intervju med Radio Television Hong Kong (RTHK) den 23 augusti sade Tai att många detaljer måste beaktas för protesten. Han sade att de inte kan meddela tid eller plats för tidigt, för då kommer de tre organisatörerna att anklagas för konspiration eller uppvigling, och kan gripas innan kampanjen har börjat.

Nationella folkkongressens ständiga utskott i Kina kommer att diskutera en rapport om politiska reformer i Hongkong den 25-31 augusti och därefter meddela metoden för att välja högste exekutiv ledare, chief executive, för Hongkong. Tai sade att om utskottets beslut inte möter internationell standard så kommer man att genomföra protesten.

Hård inställning från Peking

Li Fei, biträdande generalsekreterare för nationella folkkongressens ständiga utskott och ordförande för Hongkongs grundlagsutskott, träffade lagstiftare från Hongkong i Shenzhen i Kina under ett två dagar långt seminarium om politiska reformer.

Li har en hård inställning, som innebär att Peking inte accepterar civil nominering, vilket innebär att Hongkongborna inte kommer att kunna direkt nominera kandidaterna till chief executive. Enligt det nuvarande systemet är det en nomineringskommitté på 1 200 personer från fyra olika sektorer i samhället som väljer chief executive.

Li sade att nomineringskommittén måste lyda majoritetsgruppen. Kandidaten måste väljas av en majoritet av nomineringskommittén. Somliga menar att det här är baserat på en tveksam tolkning av grundlagen. De vill att man ska kunna ställa upp som kandidat till chief executive om man har åtminstone en åttondel av kommittén bakom sig.

Li sade vidare att kandidaten till chief executive måste vara patriotisk och älska Kina såväl som Hongkong. Han sade också att det kommer att leda till oroligheter om man motsätter sig Peking.

Stöd från politiker och organisationer

Tai sade under ett offentligt forum att om folkkongressen beslutar att en majoritet måste stödja nomineringen till chief executive, eller att antalet kandidater måste vara begränsat så är chansen att implementera verklig allmän rösträtt i Hongkong lika med noll. I det fallet kommer man inte att ha något annat val än att genomföra protesten.

Tai tillade att det kändes tungt, eftersom Lis kommentarer var den skarpaste kritiken hittills mot Occupy Central från Peking. Han menar att Li inte förstår rörelsens ursprungliga intentioner.

Andra demokratiska organisationer, studentorganisationer och vissa lagstiftare har uttalat sitt stöd för Tai, och vissa har sagt att man även kommer att agera när och om folkkongressen kommer med ett beslut som de uppfattar som negativt.

Josef Yeung Ching-Yin från Civil Human Rights Front (CHRF) sade att man kommer att arbeta ihop för att mobilisera medborgare och bilda patruller för att hålla ordning på gatorna. Alex Chow Yong-kang från Hong Kong Federation of Students meddelade att hans organisation kommer att genomföra en studentstrejk och flera rörelser för civil olydnad under september.

Politiker i det lagstiftande utskottet har också sagt att man kommer att använda sitt veto mot den nya rösträttsplanen om den inte öppnar för förhandlingar.

Risk för styre från Peking

Lau Nei-keung, som sitter i grundlagskommittén, sade att Peking inte förväntas vika sig, eftersom man ser det som en kamp om vem som styr Hongkong. I värsta fall, om Occupy Central genomförs, kommer det att införas undantagstillstånd, och Kinas nationella lagar kommer att ta över.

Detta skulle i praktiken innebära att det inte längre är "ett land, två system", som Hongkong är garanterat av Peking sedan återlämnandet från Storbritannien. I ett sådant scenario skulle Hongkong helt styras från Peking.

Rapportering av Cheng Jing